Home » Zimnica » Sok od višanja

Sok od višanja

Podeli: Share on Facebook17Share on Google+1Pin on Pinterest2Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Osvežavajuć sok od višanja koji možete da konzumirate tokom cele godine. Posebno je dodar je znate kako ste ga napravili i da je potpuno prirodan a time i najzdraviji. Po ovom receptu za sok je pravila moja baka, još uvek mama a sada i ja.

Sok od visanja

 

Sastojci:

  • količina višanja po izboru
  • linuntus, na 3kg višanja 2 limuntusa
  • na 3kg višanja 3l vode
  • šećer

Priprema:

Višnje očistiti od peteljki pa ih posuti limuntusom i izgnječiti. Naliti izmerenu vodu i ostaviti u loncu poklopljeno krpom 24h da odstoji.

Sutradan jos malo propasirati i procediti sok kroz najsitniju rešetku ili gazu. Izmeriti količinu dobijenog tad soka pa koliko litara soka imate toliko šećera dodajte. neke višnje su cočnije pa puste vieše  soka a neke manje. Možete i da probate da li je dovoljno kiselo pa dodate limuntus ako vam se čini da nije po vašem ukusu. Kada dodate šećer stavite na vatru da provri. kada provri skidajte penu. Kada vri 10 minuta sklonite sa vatre pa opet procedite i vratite da se opet kuva jos 10 minuta.

Sok topao sipati u oprane i sterilisane tople flaše. ja radim po starinskom običaju, slažem tople flaše na krevet, medju jastuke i pokrivam ih, tako ostaju da se hlade, posle se slažu na hladno i tamno mesto.

Sok možete i da ne kuvate. kad uspete šećer mešajte povremeno dok se ne otopi pa opet procedite kad se sve istopilo i tako sipajte u flaše.

Sok od višanja takodje možete da pravite zimi tako što zaledite višnje i postupak je isti.

Podeli: Share on Facebook17Share on Google+1Pin on Pinterest2Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*