free hit counter code
Peciva i testa

Uskršnja korpa za jaja

Posle pogače, venca i venčića oprobala sam se i za mene umetničkom delu kulinarstva. Pravila sam uskrsnju korpu za jaja od testa.

Bojila sam prehrambenim tečnim bojama.  Ceo postupak sam fotografisala i nalazi se uz recept, pa ko voli i želi da proba samo neka prati postupak.

uskrsnja korpa za jaja

 

Sastojci:

  • 600gr brašna
  • 450 ml vode
  • 1 kašičica soliPriprema:

Od sastojaka umesiti testo, posuti ga brašnom i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Svaku lopticu oblikovati rukama na stolu u valjak i onda oklagijom razvući.Premesiti i odvojiti  16 lopatica, malih kao veći orah.

Ja sam običnu staklenu činiju obložila aluminijumskom folijom sa obe strane.

Kada razvučete oklagijom najbolje nožem za picu ili okruglim nožem za testo ujednačiti traku i staviti na sredinu činije okrenute naopako., pa ponoviti sa sledećim valjkom, pa staviti desno od te prve trake, pa još jednu traku staviti levo od prve trake.

Sledeću traku staviti kontra, u krst, podići srednju traku pa podvući ispod nje i preklopiti opet srednju traku. Dve spoljne ostaju tako jer traka treba njih da preklopi.

uskrsnja korpa

Nastaviti praviti trakice, pa ih ukrštati. Tako uraditi do kraja.
uskrsnja korpa za jaja

Višak trakica odseći. Od ostatka testa otkinuti tri loptice pa razvaljati u dugačke trake od kojih ćete uplesti pletenicu. Donji deo korpe namažite sa malo vode, okolo, pa prislonite pletenicu okolo. Voda će pomoći da se pletenica lepo zalepi. Premažite sve žumancetom i stavite da se peče na 200 stepeni otprilike 15 minuta, videćete kad žumance promeni boju u svetlo braon.

uskrsnja korpa za jaja
uskrsnja korpa za jaja


uskrsnja korpa za jaja

Za dršku vam treba savitljiva žica. Opet otkinite lopticu testa i razvaljajte na stolu u traku i uvijte je oko žice, ali tako da krajevi žice vire. Premažite ostatkom žumanceta is tavite da se peče na 200 stepeni oko 10 minuta.

uskrsnja korpa za jaja

Za kraj od ostatka testa izvaljajte dve trake i upletite ih. Gornji deo korpe premažite vodom i zalepite testo. Vidite dva zadebljanja na crvenom delu, to sam ja otkinula malo testa i zalepila dodatno, da tu ubodem dršku. Ja sam taj deo ofarbala u crveno. Stavite na 200 stepeni 5 minuta, da se ne ispeče skroz jer nećete moći da ubodete dršku. Testo treba da se stvrdne da bi se ubola drška, ali da se ne ispeče skroz jer nećete moći, testo je tad pretvrdo.

uskrsnja korpa za jaja

Na kraju samo vrhove žice ubodite u ta dva zadebljana dela, pritisnite okolo rukom, da fiksirate i vratite sve zajedno u rernu još 5 minuta. Temperatura neka bude 100 stepeni, da bi se drška održala u testu. Pažljivo i vadite iz rerne, ne za drsku nego sastrane.

Dršku ako vam je komplikovano ne morate praviti, vidite na fotografiji da i kao činija lepo izgleda.


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button