RSS Facebook domacirecepti.net na Youtube kanalu domacirecepti.net na Pinterestu

Sok od zove

Sok od zove ili bazge, kako ko ga zove se pravi u maju kad se bere cvet zove koji ima mnoga lekovita svojstva osim što je osvežavajuć. Sok od zove čisti  organizam i dobar je za bronhije a u toku zime skida temperaturu i groznicu. Ovaj recept za sokSok od breskve. Pročitajte ceo recept ... » je jednostavan, treba samo da nadjete drvo sa kojeg ćete obrati cvetove. Najbolje je kad je zova daleko od asfalta i fabrika jer se ne pere i odmah se koristi, tek ubrana. Zovu je najbolje da berete po najvećem Suncu jer je tad najpunija matičnog mleča.  Ove godine sam i ja pravila ovaj sok od zove pa evo kako sam ja to uradila.

sok od zove

Sastojci:

 • 60 cvetova zove
 • 3l vode
 • 3 kg šećera
 • 4 limuntusa
 • 1 konzervans
 • (količinu vode i cvetova možete da korigujete po vašem ukusu, obično ide 1kg šećera na 1l vode)

Priprema:

U veći lonac usuti vodu  i šećer, pa stavljati cvetove zove okrenute prema dole cvetom, a drškom gore. Tako uraditi sa svim cvetovima, potapati ih u vodu. Ostaviti tako 24h da odstoji, poklopljeno krpom, povremeno promešati varjačom da bi se šećer otopio. Sutradan procediti sok pa dodati limuntus i konzervans i mešati da se otopi, ako je potrebno ostaviti malo da odstoji, pola sata pa opet mešati. na kraju opet sve procediti kroz gustu cedku ili gazu, usuti u flaše i odložiti na tamno i suvo mesto.

Vaš sok od zove je gotov. Najbolje je da ga konzumirate kada odstoji još 24h.

Dodajte komentar koristeci Facebook, Hotmail, Yahoo ili AOL

4 komentara na “Sok od zove”

 1. milena kaže:

  draga Aaleksandra nisam razumela kada se stavlja konzervans i limuntus.
  Koliko moze da stoji u flasama ovaj sok.

 2. Aleksandra kaže:

  Posle 24h, kad cvetovi odstoje i prvi put procedite, onda se stavi i meša da se otopi sve. Konzervans će prvo plivati po površini, one granulice, ali će se otopiti. Meni je sok uspeo da stoji neka 2 meseca, ne duže, jer se popio.

 3. milena kaže:

  Hvala ti draga puno na receptu i savetu

Komentari - Sok od zove

Možda Vam se i ovo dopadneclose