free hit counter code
Zimnica

Slatko od jagoda

Naravno, skoro svaka zena zna da kuva slatko od jagoda, ali za one mlade domacice koje mozda ne znaju, a i za moje stare prijateljice, napisacu recept iz mog starog kuvara. Prenecu ga doslovce, jer mi se izuzetno dopada i terminologija:

 

slatko od jagoda

Sveze jagode ocistiti od peteljki, oprati ih i svaku zamociti u rastvoren limontus. Staviti ih u jednu serpu, preliti sokom od limuna,  pa cesce sud prodrmati, kako bi se sve jagode podjednako natopile u kiselini. Sad uzeti veliku serpenju u kojoj ce se slatko kuvati, pa staviti na 1 kilogram krupnih jagoda 1, 25 kg secera i redjati red secera, red jagoda dok se sve ne utrosi. Pokriti ih cistom salvetom i ostaviti da prenoce. Sutradan staviti ih na stednjak, pre nego sto se pocne kuvati rucak, jer ako jagode dugo stoje nekuvane, mogu da prokisnu. Kuvati ih na jakoj vatri. Za vreme kuvanja ne peniti ih, a slatko nikako ne dirati. Iz tog razloga serpa treba da je toliko velika da slatko ne moze da iskipi.

  

Slični recepti

Kad je slatko gotovo, skinuti ga sa stednjaka, pokriti ga vlaznom salvetom, pa ostaviti da stoji cetvrt sata. Za to vreme jagode ce pustiti vodu i slatko ponovo vratiti na vatru, ostaviti ga da pusti dva do tri kljuca, skinuti, openiti, pokriti vlaznom salvetom, pa neka stoji do sutradan. Sad je sok potpuno kuvan, jer slatko kuvano na ovaj nacin ne moze biti retko. Pazljivo sipati u tegle, gledati da ima dovoljno soka, povezati tegle celofanom i ostaviti ih.

Nisam uspela da ispostujem recept u delu da se kuva na jakoj vatri, a da se ne skida pena, iz prostog razloga sto na elektricnom sporetu nemam tako veliku ringlu za veliku serpu. Tako da sam skidala penu u toku kuvanja.

Za neiskusne domacice da kazem, da se slatko od jagoda ne kuva dugo, 30-40 min. Ja izvadim malo soka na tacnu, pa tako procenim. Jedna moja drugarica je kuvala slatko od 1kg tresanja 4 sata!Mozete misliti sta je bilo i sa slatkim i sa serpom. Kad sam joj kazala sto nije nekog pitala, ona mi rece da je htela sve sama i da joj je to super iskustvo.


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button