Home » Peciva i testa » Dansko pecivo

Dansko pecivo

Dansko pecivo je vrsta slatkog, lisnatog peciva koje je proslavilo Dansku i postalo njen specijalitet, kao i ostalih skandinavskih zemalja. Prvo ovakvo pecivo potiče iz Austrije, tačnije iz Beča i na danskom znači Bečki hleb.  Dansko pecivo osim što je lepo na izgled, obiluje mirisom i mekoćom, topi se u ustima i ostavlja bez daha sve one koji ga probaju.

 

dansko-pecivo-7

Sastojci:

 • 300ml mleka
 • 2/3 kvasca
 • 1 kašika šećera
 • 1 kašikica soli
 • oko 700 – 800 gr brašna
 • 250 gr putera
 • dzem od kajsije
 • 100 gr šećera u prahu
 • 1/2 kašikice cimeta
 • 1 žumance

Priprema:

Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašikom šećera. Dodati polovinu brašna i kašikicu soli pa i to razmutiti. Dodati 50 gr putera, a ostatak margarina staviti u friz, dodati i žumance, pa postepeno dodavati brašno pa umesiti meko, glatko testo.

Ostaviti da ga odstoji 15 minuta.

dansko pecivo

Kad je odstajalo razvući u pravougaonik pa na trećinu narendati 1/3 ostalog putera.

 

 

 

 

dansko pecivo
Prebaciti trećinu pravugaonika ka unutra, na 2/3 preostalog testa, pa prebaciti treću trećinu preko prva dva dela. Ostaviti da odstoji 10 minuta pa ponoviti postupak još dva puta razvlačeći u pravugaonik i  rendajući margarin na trećinu testa, pa prebacivati testo. Svaki put ostaviti da odstoji 10 minuta. testo bi trebalo da je mekano i da se lako razvlači. Kada je i treća tura odstajala 10 minuta razvući teszo opet u pravugaonik, da bude s’prsta debljine, pa iseći ga u trake širine 10cm i onda svaku traku u kvadrat, da dobijemo otprilike kvadrate 10x10cm.

 

 

 

 

dansko pecivo

Svaki kvadrat zarezati po 1cm od rubova.

 

 

 

 

 

 

dansko pecivo

U sredinu staviti dzem od kajsija, pa prebaciti izrezane krajeve, trouglove jedan prako drugog. Premazati sa razmućenim žumancetom sa malo ulja.  Uključiti rernu na 50 stepeni. Poslagati u tepsiju na veće razmake napravljeno pecivo i dobro ga poprskati sa vodom.  Staviti u toplu rernu da odstoji i naraste 15 minuta.  Izvaditi pa pojačati rernu na 200 stepeni. Staviti pecivo da se peče, otprilike 15 – 20 minuta, videćete kad fino porumeni.  Pečeno dansko pecivo izvaditi iz rerne, poslagati na poslužavnik i posuti šećerom u prahu u koji smo dodali malo cimeta.

3 comments

 1. … I žumance.. a gde su zumanci u sastojci? koliko zumanca su potrebni, jedno ili vise?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!