free hit counter code
Peciva i testa

Kako napraviti ukrase za slavski kolač

Bez slavskog kolača se ni jedna Krsna slava ne može zamisliti. Sve počinje nekoliko dana ranije. Od pripreme hrane i pića koje ćete gostima poslužiti, gomile kolača, osveštanje vodice, crnog vina, kandila i pravljenja ukrasa dan ranije. Slavski kolač se mesi rano ujutro i on bi i trebao biti umešen u kući koja slavi Krsnu slavu a ne kupljen. Ova vrsta ukrasa se pravi dan ranije ili nekoliko sati pre pripreme slavskog kolača da bi se osušili i postali lakši, jer ako ih pravite kada i slavski kolač propašće kroz testo jer su teški, a i dobićete na vremenu na sam dan slave. Vaoma lako se zalepe, tako što ih samo premažete vodom. Ova količina na fotografijama je napravljena od jedne male merice brašna, soli, gustina i vode, iako su skoro svi recepti po merama duplo veći meni je to bilo previše. Ovoliko ukrasa je sasvim dovoljno za jedan slavski kolač. Postoje i recepti u kojima se koristi samo brašno, so i voda ali sam se ja odlučila za ovaj da bi mi ostali posle pečenja beli. Drugi način pripreme možete pronaći OVDE.

kako napraviti ukrase za slavski kolac

Sastojci:

 • 55 gr brašna
 • 1 kašika gustina
 • 1 kašičica soli
 • 40 ml vodePriprema:

Pomešati brašno, gustin i so pa uliti vodu i umesiti testo.

Dobro ga izmesiti i ostaviti u kesu da odstoji 10 minuta.

Slični recepti

Ako vam se učini da je testo premekano dodajte slobodno prstohvat, dva brašna, da vam se pri pravljenju ukrasa ne bi previše razvlačilo ili ako vam se učini da je tvrdje dodajte kašičicu vode i opet premesite.

Posle 10 minuta stajanja testo je spremno za oblikovanje.

 1. Pečat – najvažniji deo slavskog kolača, pravi se 5 komada gde se 4 stavljaju na 4 strane sveta i jedna u sredinu. Na pečatu se napravi krst sa čačkalicom i onda se ispišu slova ćirilicom ИС, ХС, НИ, КА što znači Isus Hristos Pobedjuje. Po starisnskim običajima ta slova se utskaju drvenim pečatom sa ispisanim slovima.
 2. Groz – naprvite ga od malih kuglica i dve, tri trakice on se pravi da godine bude u izobilju.
 3. Klas pšenice napravite tako što razvućete tanko testo, isečete ga kao strelicu i onda utisnete čačkalicom klas i zalepite trakice – on se pravi  da godina bude rodna.
 4. Knjiga – napravite 3 pravougaonika i složite ih jedan na drugi, a onda čačkalicom utisnite sredinu – prave se sa čeljad ( deca ) dobro uče.
 5. Burence – oblikujete valjak, utisnete čačkalicom linije, kao da je napravljeno od drveta i okolo stavite dve trakice – takodje da godina bude rodna i u izobilju
 6. Brojanica – pravi se od 5 kružića i 2 trakice koje se upletu okolo kružića
 7. Ptica, pile – ( nikad nisam znala da je napravim ) – kažu da se pravi tako što se razvalja valjčić dužine 7,8 cm i onda veže čvor i od krajeva koji vire se napravi rep i glava. Meni nije uspelu uvek mi se zalepi, a vi dajte deci da naprave, ja sam tako – on se pravi da obori budu puni.
 8. Ostali ukrasi se prave po želji, cveće, listići razne trakice.

slavski kolac

Napravljene ukrase ostavljate da se suše, da postanu lakši i tako ne propadnu kroz testo slavksog kolača. Ukrase stavljati pošto premažete pogaču, žumancetom ( ako je mrsna ) ili uljem ili posnim margarinom ( ukoliko je posna slava ). Na 4 strane sveta stavljate pečate i u sredinu, kroz koji probodete grančicu bosiljka koju ste odkinuli sa vaše bosiljkače. Izmedju pečata i sredine stavljate pšenicu, bure, knjigu, grozd, a okolo ostale latice, cvetove, listiće i trakice.

Ako vam posle pečenja malo požute ukrasi umutite jednu kašičicu brašna i malo vode, da dobijete smesu kao lepak i premažite sa četkicom pažljivo svaki ukras koji je požuteo da vrati belu boju.

Nadam se da sam vam pomogla pri pripremi vaših ukrasa za slavski kolač.

Srećna slava!

@Dodatak: Ukoliko napravite ukrase sa 100 gr brašna, 100 gr gustina, 2 prstohvata soli i 100 ml vode ostaće beli i kada se budu ispekli. Ova smesa je jako krta i teška za oblikovanje, brzo se suši na vazduhu pa se mora višak uvek držati u kesi. Pre stavljanja se umoče u vodu i stave na kolač, ne smeju biti pretanki jer će popucati. Teško ali ostaju beli…

 

 


Slični recepti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
error: Content is protected !!