free hit counter code
Peciva i testa

Ludo testo

veoma popularno testo jer može da stoji u frižideru, kazu i do 10 dana. Ne znam  da li može toliko, ako probam javiču vam, meni je stajalo 2 dana i bilo je dobro. Ludo testo možete da iskoristite za kiflice, pogačice, lisnate kifle, kroasane, kao pica testo, ama baš kako god želite. Ludo testo je vrsta kiselog testa u koje je dodat jogurt i prašak za pecivo, baš mislim da zbog tog jogurta koji ima bakterije koje su potrebne i našem ogranizmu i opstaje toliko dana. Uživajte.

ludo testo

Sastojci:

 • 500 ml mleka
 • 40 gr svežeg kvasca
 • 1 kašika šećera
 • 2 kašike soli ako pravite slano
 • ili 5 kašika šećera ako pravite slatko testo
 • 1 prašak za pecivo
 • 2 čaše jogurta od po 180 ml
 • 100 ml ulja
 • 2 jaja
 • 1400 gr brašnaPriprema:

Zagrejte 300 ml mleka pa izmrvite kvasac i dodajte šećer pa ostavite da odradi.

1 kg brašna stavite u veliku posudu, pa dodajte so ili šećer, zavisno jel pravite slatko ili slano testo, i izmešajte.

Slični recepti

Dok čekate da nakisne kvasac dodajte u brašno jogust, ostatak mleka, jaja, prašak za pecivo i ulje.

Kada je kvasac nakisao istresite i nejga p akašikom mešajte koliko je moguće i onda rukom uz dodatak preostalog brašna umesite testo.

Uzmite jednu veliku kesu, važno je da nema ni jednu rupicu, da se ne deci da testo tuda curi kada bude raslo.

Umešeno testo nauljite, tu vam treba jos malo ulja, nekoliko kašika, možda 3, ja sam otprilike, ali ga dobro nauljila i stavila u kesu koju sam zavezala pa stavila u frižider.

Testo mi je stajalo u frižideru 2 dana, posto sam ga spremila ranije jer mi je bilo potrebno za rodjendan pa da taj dan još i ne mesim nego samo izvadim i iskoristim odmah.

Od pola mere sam pravila kiflice a u pola mere sam rendala margarin i premazivala sirom pa pravila pogačice.

Pekla sam na 200 stepeni sa ventilatorom.

Ove dve fotografije su pre stavljanja u frižider i posle 24h.

ludo testo


Slični recepti

7 komentara

 1. Draga,

  da li je potrebno da testo odstoji na sobnoj temperaturi i koliko nakon vađenja iz frižidera?
  Jer prošli put kada sam pravila kifilice, nakon vađenja iz frižidera, testo je bilo jako teško da se razvuče i kiflice su bile drugačije nego inače.
  Obožavam Vaše recepte.

  Pozdrav

  1. Pozdrav. Meni je testo uvek bilo tegljivo, čak nekad i više nego što treba. Ukoliko Vam je tvrdje Vi onda umesite sa malo manje brasna, mekše, a kada izvadite iz frižidera premesite, pa ostavite u jednu posudu bar pola sata na sobnoj temperaturi.

 2. izvinite zanima me koji tip brasno koristite?i dali je to svenamensko brasno?
  radila sam ovaj recept ali mi je testo ispalo suvise mekano i leplivo pa sam morala dodati jos brasna,i zanima me kad radite snjim nakon sto ga izvadite od frizider jel radite na pouljenom ili pobrasnetom povrsinom?
  hvala vam najlepse

 3. zdravo
  jas sam probala da radim ovo testo ali mi ispalo suvise mekano i leplivo i morala sam da dodam jos brasno,kad sam izvadila od frizider morala sam da radim na pobrasnetu povrsinu jel je tjesto jos bilo mekano i leplivo,ne znam gde sam pogresila,opekla sam a ukus je bio predivan.zaista zelim da ga opet radim ali treba mi vasa pomos kako bi shvatila gde sam pogresila.
  zanima me koji tip brasna koristite i dali je to svenamensko brasno?dali mi testo trebalo ispasti tako mekano i leplivo?i dali ga premesite kad ga izvadite od frizider? jel radite na pouljena ili pobrasneta povrsina?i dali trebam cekati da testo opet narasne prije pecenje?
  hvala vam najlepse

  1. Radim sa tip 400 ili 500, koje imam. I meni je bilo lepljivo, pa sam radila na pobrasnavljenoj povrsini. Da, treba da kisne pre pečenja.

Leave a Reply

Back to top button