free hit counter code
Glavna jelaJela sa mesomLow carb

Nikolin lažni biftek

Moj sin Nikola ima 13 godina. Možda je malo povukao nešto i na mamu… Ne znam koliko će ga sve to držati, ali do sad se odlično pokazao kao mali šef. Ume on tako da pravi svašta nešto sebi, posebno što vidi na društvenim mrežama i obično su to bile jednostavne stvari poput nudli, jaja, kobasice, palačinki i ostalih jednostavnih zakuski. Ovo mu je prvi veliki poduhvat i kakva bih ja to bila majka kada to ne bih zabeležila… Posebno jer je sve ispalo fantastično, baš se nisam nadala. Kada je presekao biftek ja sam ostala blago šokirana, ovako ti je ispao iz prvog puta, ostala sam zabezeknuta, a on presrećan.

Znala sam da je izučavao pripremu, da je po dolasku iz škole  rekao da mora meso da se izvadi iz frižidera sat vremena pre pripreme, da mu treba tiganj, maslac, ruzmarin… Od ranije je znao da voli medium, mada se ne bi mnogo bunio ni da medium rare, to vam je ono – jedno je roze, a dručo je jače roze. Kod njega je ovaj put bilo – ja ću da pravim pa kako ispadne. Gledam ja…žao mi mesa ako spali, a šta da radim, pusti ga mama, mora jednom, to želi, ajde… Pa hajde da vam ispišem i kako je on to pripremao.

Pravio je od junećeg dela mesa, pravo da vam kažem ne znam ni kojeg, ali znam da je od buta i da je to ceo mišić koji je u sredini i koji mesarskim putem mora da se obradi i odvoji od žilica. Pitajte svog mesara, on sigurno zna. Naš mesar nama uvek izdvoji tako jedno dugačko, usko parče, koje liči na ribić. Sve bude jako brzo gotovo, kod nas je bilo nešto mladje june pa su komadi malo manji, debljine neka budu 3cm, može i 4. U svakom slučaju biftek treba da je težine 300 gr. Tako da, svako odstupanje od pravog bifteka pravdamo nazivom lažni biftek. Poznavaoci i ljubitelji praštajte.

lazni biftek lazni biftek

Sastojci:

  • 1 komad od 300 gr ili unašem slučaju 250 jer i sam but bio  manji i od mladjeg juneta
  • so, biber, beli luk, ulje, peršunov list, ruzmarin
  • 50 gr maslacaPriprema:

Slični recepti

Veče pre marinirati. Posoliti, pobiberiti komade mesa i poslagati, tačnije nabiti i menju posudu.

Zaliti dobro uljem, naseckati belog luka, posuti peršunov list i ruzmarin i ostaviti poklopljeno preko noći u frižideru.

Sat vremena pre pripreme izvaditi iz frižidera.

Izvaditi komade na dasku pa svaki ubrusom potapkati.

 

lazni biftek
Vadjenje mesa iz marinade
lazni biftek
Upijanje viška ulja ubrusom

Zagrejati tiganj na srednjoj  do malo jačoj vatri. Kod nas ide 0,1,2,3. Mi smo na 2.

Usuti malo ulja, 2 kašike i spustiti jedan komad mesa. Peći 4 minuta sa jedne i 3 minuta sa druge strane.

Stavljanje u tiganj

Svaki komad mesa se peče posebno da drugi komad ne bi oduzimao toplotu i hladio tiganj jer treba da se stvori na površini glazura boje karamela.

lazni biftek
Dok je čekao da prodju 4 minuta rendao je šampinjone dodao vodu ulje i so

Kada okrenete meso stavite maslac u tiganj, posolite još malo meso i onda kašikom zalivajte meso maslacem tako što jednom rukom iskrivite tiganj a drugom, kašikom prelivate.

lazni biftek
Prelivanje mesa maslacem

To radite još 2 minute.

Izvadite biftek na tanjir i ostavite da dostoji 10 do 15 minuta da se biftek otpusti, pa ga onda isecite na tanke trakice.

lazni biftek
Serviranje

Pored bifteka je pravio jednostavni umak od šampinjona.

lazni biftek
Još umak i gotov sam

Narendate šampinjone, posolite, dodate malo vode i mrvu ulja i malo ih prodinstate, dok voda ispari i nalijete pavlaku za kuvanje, malo posolite i pobiberite. Prokuvate do željene gustine i to je to.

Ovo žuto što vidite to je umućeno jaje sa brašnom i začinima i ispečeno kao lepinjica.

Prijatno!


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte