free hit counter code
Peciva i testa

Pizza capricciosa

Originalan recept, testo kao iz prave picerije, mekana, sočna. Malo više truda treba nego kad klasično pravite al isplati se!

pica kapricoza

Sastojci:

  • 1/3 kvasca
  • šolja vode
  • šećer i so po kašikica
  • brašna toliko da se dobije glatko testo, oko 400 gr
  • 0, 5dl ulja


Priprema:Usuti u sud oko 0, 5kg brašna, napraviti u njemu  rupicu pa u nju staviti izmrvljen kvasac i šećer, zatvoriti je brašnom pa dodati so. Veoma je bitno da odmah u kontakt ne dodju so i kvasac. Naliri šolju vode i izmesiti testo. Dodajte brašna koliko je potrebno da se dobije glatko testo. Kad završite uspite ulje i prebacite testo jos koji put. Ostavite da odstoji 15ak minuta. Kad je testo odstojalo izvadite ga iz posude na dasku za mešenje posutu brašnom prebacite jos koji put i podelite na onoliko delova koliko pizza želite da dobijete (manje ‘-vise, više -manje). Delove lepo zaokružite pa pokrijte krpom da odstoje dok vi spremite sa čime ćete filovati. To je vas izbor. Evo kako ja. .

Napravim smesu od paradajz pirea, suvog začina, šećera, soli, origana i malo vode za premazivanje testa. Sad sam kupila neku smesu u koju se sipa voda i dobije se original italijanski premaz, cak sa nekim komadicima unutra nečega, pojma nemam čega al je sjajno. Usitnim šunku ili tražim da mi tanko iseku u prodavnici. Izrendam sit, meni je najbolji mocarela ili kačkavalj, lepo se onako rastežu kad se ispeku i šampinjone izrendam na rende za kupus. Original capriccosa je šunka, sir i šampinjoni a vi pravite kako volite. Mi smo ljubitelji tzv. “madjarice”, sa kulenom.

Posto ste to sve uradili taman je vreme da se vratimo testu.

Slični recepti

Uzmete jednu jufkicu, pobražnavite ispod pa je razvucete u krug na debljinu ni 0, 5cm, bas tanko.

Rernu uključite na maximum, moja je na 300 stepeni.

E sad, ja imam jedan pleh, kao tepsija al bez ivica koji je idealan za ovakvo pripremanje. A zašto? Jer prava pizza se peče na dnu rerne, bez tepsije pa zbog spuštanja testa pleh ili dervo, ne smeju da imaju ivice.

Najbolje bi bilo ovako nešto al posto ja to nemam, ja koristim moj pleh i učinak je isti, samo pazite ruke.

pizza - domaći recept
Pleh ili sta već imate dobro pobrašnavite da vam se ne bi testo zalepilo za njega pa onda nećete moći da ga spustite ravnomerno u rernu. Nanestite razvuceno testo, malo popravite rukama, sve radite brzo zbog lepljenja. Nanesite na pizzu sta ste odabrali.
Spustajte ovako: gurnite prednji deo pleha duboko do kraja rerne pa odaljite 1cm, tu spustite na dno taj deo pleha i cimajte ga levo desnoi polako vucite prema sebi. Ne boj te se! Možda prvi put nece imati pravi oblik al vec sledeci put hoce, to dok osetite kako bi trebalo ravnomerno da se spusta testo. Kliziće sa pleha ili daske jer je ispod brašno. A da bi bili sigurniji da se nije negde zalepilo uzmite lopaticu za kolače ili neki dug, ravan nož pa ga zavucite ispod testa i vrtite lagano okolo. Tad je sigurno da nema lepljenja. Pizzu na plehu od rerne pecite 10ak min, posle 5 pogledajte, zavisi kakva je kome rerna, pa okrenite prednji deo pozadi i pogledajte ispod. Lako ćete moći da pogledate ispod jer će se za vreme pečenja stvoriti fina korica i testo će se stvrdnuti. Znate kad je gotova.
Uživajte!


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button