free hit counter code
Saveti

Kako spasiti presoljena jela

Svima nama se sigurno nekad desilo da presolimo neko jelo, da nam se učini da nije dovoljno slano pri probavanju i  dodamo još malo i to malo nam pokvari sav trud. Šta onda raditi? Na koji način spasiti što se spasti može? neka jela ćete moći u potpunosti spasiti a neka ne, ali nije nemoguće ublažiti salinitet.

 

presoljena jela

Ako Vam se desi da presolite salatu ili kuvano povrće samo ih isperite vodom.
Ako presolite supu, čorbu, ili neko varivo da biste neutralizovali so odlijte deo tečnosti i dodajte čistu vodu, takođe možete dodati i malo šećera, oguliti i ubaciti krompir koji će “popiti” deo soli. Čorbama možete dodati peršun, jaje ili kiselu pavlaku, takodje malo šećera.
Neka jela se mogu neutralizovati dodavanjem malo sode bikarbone.
Hlebne mrvice ili jogut mogu vam pomoći takodje kod variva.
U sva jela možete dodati još i limunov sok koji će pri kovanju ispariti i delimično neutralisati so.

 

 Slični recepti

Moja preporuka je odlivanje tečnosti i dolivanje vode i kod supa, čorbi i variva. Pa dodavanje pavlake, jogurta ili jaja.
Kod pečenog mesa – nemoguće je presoljeno pohovano meso neutralizovati sem u slučaju ako napravite neki sos koji nećete posoliti. Ubacite meso u njega, neka odstoji pola sata, na toplom, da se sos ne bi previše zgusnuo. Takodje preporučujem da se količina mesa odmah pojede jer će se sos zgusnuti kasnije i ohladiti pa će biti nemoguće sve to podgrejati.
Obično pečeno meso, ili dunst procedite, vratite meso i sve ostalo sto vam je ostalo u cedki pa nalijte malo vode, jednu čašu pa prokuvajte. Višak soli će spasti u vodu, pa ako vam je salno i dalje odlijte tu vodu i sipajte novu uz malo ulja, ali uvek možete doliti 2 – 3 čaše vode i razmutiti kašiku, dve brašna i napraviti meso u sosu. Tako vam ostaju svi sastojci i masnoća od pečenja a jelo nije presoljeno.
Skoro svako jelo se može neutralisati sa sosom, posebno bešamelom jer se on pravi sa mlekom, a mleko neutrališe so.


Slični recepti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte