free hit counter code
Glavna jelaPrilozi

Onion rings – pohovani kolutovi luka

Na zahtev moje dece je pravljen prilog od luka. Prosto su me iznenadili kada su baš ovo zatražili, nikada ne bih pomislila da bi ih ovako nešto privuklo, jer jednostavno luk nije neko povrće koje je deci privlačno, posebno zbog mirisa, a posle ukusa, ali sam se očigledno prevarila. Napravila sam malu turu, čisto neka probaju, isekla sam dva luka srednje veličine i ispohovala dok je suprug pekao roštilj. Išli su fantastično uz meso sa roštilja i zelenu salatu.

pohovani kolutovi luka onion rings

Ovde nekako i ne trebaju da se pišu sastojci. Uglavnom ih znamo, jedino možemo da mešamo hlebne mrvice sa kukuruznim brašnom, običnim brašnom ili mlevenim kornfleksom. Meni lično najbolja je kombinacija sa kornfleksom.Ja ću napisati kako sam ja uradila, za sve one koji počinju da kuvaju.

Očistiti dve glavice crnog luka i iseći na kolutove debljine 5 – 7mm i razdvojte ih.

Posoliti, pobiberiti, ja sam dodala i malo chili praha, kako bi tek malo ljutnuli.

Slični recepti

Ostaviti da odstoje dok se ulje za prženje zagreje i vi pripremite brašno, u jednu činiju razmutite jaje, malo posolite i uspite bibera ili čili praha i dodajte nekoliko kašika mleka ( 5 ) a možete i odokativno, a u drugu posudu idu hlebne mrvice ili neka od gore navedenih kombinacija.

Odstajali luk prebacite u jednu veću posudu pa ga pospite  brašnom. Drmajte činiju levo i desno, pa vrtite u krug da brašno prodje sa svih strana luka. Na ovaj način ćete lakše sav luk uvaljati u brašno nego jedan po jedan kolut.

Uzeti zatim na viljušku nekoliko kolutova pa ih ubaciti u jaja, i viljuskom ih uvaljati, opet ih nabaciti na viljušku, malo ocediti pa ubaciti u mrvice.

Prodrmati činiju da prezla prodje svuda pa spustiti u zagrejano ulje. Pazite samo da ne bude prejaka vatra jer ce tada brzo da pocrne a neće biti pečeni, a opet nemojte ni previše smanjiti jer će se onda “napiti” ulja.

Ja prvo zagrejem na najjačoj, pa onda smanjim još minut, izmaknem sa vatre tiganj ili šerpu i proverim da li je prevše vrelo, ako jeste sačekam još minut pa onda spustim šta god da pečem i vratim na malo smanjenu vatru.

Pečene i rumene kolutove luka vaditi na ubrus da se ocede pa poslužiti.

Prijatno.


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button