free hit counter code
KolačiRazni kolači

Rigoleto kolač

Kolač koji je dobio ime po čuvenoj operi “Rigoleto”. Ljubavna priča sa trgičnim krajem. Rigoleto je bio vojvodin štićenik i radio je na dvoru. Svojim jezikom kao mačem sekao je protivnike, čak ih i vredjao, al kako  ga je vojvoda štito niko mu nije mogao ništa. Rigoleto je imao prelepu kćer koju je ljubomorno čuvao od svih. Jednog dana u crkvi vojvoda je video prelepu neznanku. Djovana, Rigoletova kćer je ćutala o tome. Jedne noći dok se vraćao kući sreo je grupu mladića koji su mu rekli da idu da otmu vojvodinu ljubavnicu, groficu Ceprak i on podje sa njima. Nije ni znao da otima sopstvenu kćer dok je čuvao stražu. Rigoleto očajan odlučuje da se osveti i da ubije vojvodu, nalazi ubicu i dogovara se sa njim kako da sprovede plan. Rigoleto uspeva da izvuče kćer iz zamka obukavši je u muškarca i govori joj da ode u Veronu. Tu ona odlazi. Sparućije, čovek kojeg je platio Rigoleto da ubije vojvodu je bio Magdalenin ljubavnik, vojvodine sestre, njih dvoje se dogovore da ubiju prvog prolaznika i podmetnu ga Rigoletu kao vojvodu. Tako i bi. Sparućije zamota prolaznika u neko platno i odnese ga Rigoletu pored reke kako su se dogovorili. Rigoleto krete da gurne leš u reku al da proveri ipak razmora platno. Razmotavši platno ugleda svoju kćer.

RigoletoKora:

  • 7 jaja,
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna,
  • kašika kakaoa

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 2 vanilin pudinga
  • 10 kašika šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr badema

Priprema:

Miksirati belanca sa šećerom u jak šne, dodati žumanca pa nastaviti mućenje. Dodati brašno i kakao pa sve promešati varjačom i ispeći koru koja treba da bude debljine sa dva prsta. Ohladjenu koru preseći na dva dela.

Slični recepti

Puding razmutiti sa šećerom pa dodati malo hladnog mleka, odvojiti od 500ml pa sve zajedno razmutiti i zakuvati u preostalo mleko. Ostaviti da se skroz ohladi pa dodati mlevene bademe i izmiksiran margarin.

Na koru namazati pola fila, preklopiti sa drugom korom pa naneti ostatak fila, odgore poprskati čokoladom pa iseći u kocke.

 


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
error: Content is protected !!