free hit counter code
Zimnica

Sirup i džem od malina

Sirup i džem od malina, recept 2 u 1. Od jedne mere malina dobija se i predivan sirup bez konzervansa i džem još lepšeg ukusa. U ovom receptu  se ne dodaje voda da bi se doblo više sirupa, jer tako sirup gubi svoju jačinu, samo maline i šećer….i malo stpljenja. Nije zamorno, nema puno posla,a rezultat je predivan. Negujmo domaće 🙂

sirup i dzem od malina

Sastojci:

  • 3 kg malina
  • 2 kg šećera
  • 20 gr limuntusaPriprema:

Maline oprati, malo ocediti pa redjati u dublji veći lonac red malina red šećera dok ne utrošimo maline i šećer.

Na sredinu lonca staviti varjaču i prekriti krpom.

Ostaviti da odstoji 24h. U toku tih 24h povremeno promešati. Videćete svaki put kad dodjete da promešate kako maline otpuštaju sok i sve ga je više. Mešati ne morate često, dovoljno je na 3 – 4h, samo da podignete šećer koji se taloži na dnu lonca.

Sutradan staviti na vatru lonac, pa dodati limuntus. Sačekati samo da provri pa skloniti sa vatre da se prohladi, nekih sat vremena, može i manje.

sirup od malina

Uzeti zatim gustu žičanu cediljku ili gazu i prodeciti sok u drugi lonac. Dobro izmešati varjačom u cediljki, da što više soka izadje ili stisnuti jako u gazi.

Meso koje preostane koristićemo za pripremu džema, odmah ga iz cediljke prebacivati u drugu šerpu, u kojoj će se kuvati.

Procedjeni sok  staviti na vatru. Na srednjoj vatri sačekati da provri pa skidati penu koja izbija na površinu. Ostaviti da vri 5 minuta, pa skloniti sa vatre.

U rernu staviti 4 prethodno oprane flaše ( to odradite još dok maline stoje sa šećerom ) i uključiti rernu na 100 stepeni da se zagreva zajedno sa flašama.

sirup od malina

Kada se rerna zagrejala, isklučiti pa ostaviti flaše još minut – dva da odstoje pa uz pomoć krpe vaditi jednu po jednu pa puniti vruće flaše vrućim sokom i zatvarati. Ja uvek stavim prvo čist celofan pa onda čep.

Pošto smo završili sa razlivanjem soka ostavimo ga da se hladi a mi dalje pripremamo džem.

sirup i dzem od malina

Šerpu sa mesom od malina stavimo na slabu vatru, jer džem kada provri a jaka ili jača je vatra jako će prskati okolo.

Slaba vatra i kuvanje nekih sat ipo, do dva, kada povučete varjačom po dnu ostaje trag. Džem će se dodatno stegnuti kada se bude ohladi, pa ne brinite ako je malo redji. Nije potrebno dodavati šećer, niti bilo šta drugo.

3 tegle za pekmez sterilisati na isti način kao i flaše za sok, na 100 stepeni u rerni, sipati džem u tegle i zatvoriti.

Od ove mere se dobije oko 4l sirupa od maline i 3 tegle džema.

Odložiti na hladnije i suvo mesto.

Prijatno.

sirup i dzem od malina


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
error: Content is protected !!