free hit counter code
ČorbeLow carbPosna jelaPosna jelaRiba

Domaća riblja čorba

Riblja čorba napravljena u šerpi može može biti jednako dobra kao i ona iz kotlića. Ona u kotliću nam je uvek bolja baš zbog te atmosfere kuvanja napolju, loženja vatre, društva koje je sa nama. Manja količina čorbe uvek može biti skuvana u toplini doma i pojedena u slast.

domaca riblja corba

Sastojci :

  • 1,5 kg očišćene ribe po izboru, obavezno tu mora biti nekoliko komada šarana i to ranjenog da pusti onu masnoću u čorbu koja pored luka daje slast samoj čorbi, uz nju treba da bude nekoliko komada i neke manje kvalitetne ribe poput bele ili deverike, može da se doda komad štuke, smudja, zimskog manjića. Više vrsta ribe poboljšava ukus čorbe. Ako uzmete više vrsta, deo iskoristite za čorbu, a šta vam preostane ispečete.
  • 1 kašika suvog začina ( vegeta )
  • 1 kašičica soli, ili po ukusu
  • 750 gr crnog luka ( obično je razmera crnog luka pola od količine ribe, ali nemojte ni preterivati mosleći kako što više luka daje slast…to je skoro i tačno, ali stavite previše osetićete samo luk, tako vam je kod svakog jela, ne samo riblje čorbe )
  • 1,5 kašika crvene mlevene paprike ( ukoliko stavljate fant za riblju čorbu, a ako ne stavljate onda se dodaje još jedna kašika crvene paprike )Priprema:

Luk očistiti i izblendirati, mnogo je lakše ga samleti nego sitno seckati, a u čorbi se neće primetiti. Priznajte da nema ništa gore nego kada luk pliva ili se osete komadići iako se raskuvao. MI ga nikako ne volimo, mora biti pretvoren u kašu. Kada ste samleli luk dodajte litru, litru ipo vode, kašiku suvog zalina i stavite na vatru da se kuva.

Luk kuvate sigurno pola sata uz dolivanje vode. On mora bukvalno da nestane.

Slični recepti

Kada je prolo pola sata dodajete papriku ( i fant ako stavljate ) dolivate još vode i kuvanje se nastavlja, začini moraju dobro da se skuvaju pre stavljanja ribe jer ako nisu skuvani posebno paprika pluvaće po površini ili se odvajati pa će deo čorbe biti svetlo crven, skoro kao providan, a paprika će ostati na ivicama posude i na dnu.

Papriku kuvajte 15 minuta.

Dodajte zatim komade ribe, lagano promešate odmah, nalijte vode malo više nego što želite da dobijete čorbe jer neće biti više dolivanja, koliko ste sipali to vam je. Sipajte malo više od željene količine jer će deo tečnosti da izvri.

Riba se kuva po pravilu 15 do 20 minuta i svako duže kuvanje preti raspadanju ribe.

Posle 20 minuta dodajte čep sirćeta ili rakije koji će sprečiti raspadanje ribe ako čorba malo odstoji. Sirće ili rakija će ispariti.

Poslužite riblju čorbu uz hleb ili domaću testeninu.

Prijatno.


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
error: Content is protected !!