free hit counter code
Peciva i testa

Domaći hleb – cvet

I diše i miriše. Domaći hleb iz naše kuhinje. Bez aditiva i raznih dodataka itekako može da bude dugo mekan isto tako  ukusan kao kupovni, samo što vi ovde znate šta ste stavili u njega i jedete ga sa uživanjem znajući da je zdrav.

 domaci hleb

Sastojci:

  • 1/2 kvasca
  • 4dl vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1dl ulja
  • brašna toliko da se umesi mekano testo a da se ne lepi za ruke.Priprema:

Kvasac razmutiti u vodi sa šećerom, dodati malo brašna pa sve izmešati. Postepeno dodavati brašno i mešati. Kad se zgusne dodati 0, 5dl ulja i so pa nastaviti da dodavanjem brašna. Kad već testo ne može da se meša onda ga izmesiti rukom. Treba da vam je mekano testo a da se ne lepi za ruke. Na kraju dodati ostatak ulja, možda i nije potrebno sve, dodajte pola od preostalog i još malo prebacite testo al da ostane pouljeno. Poklopite krpom i ostavite 10ak miuta. Kad je testo odstajalo stavite ga na radnu površinu i od njegaa odvajajte komade malo manje od veličine pesnice. Ako imate vagu vi vagajte da budu svi jednaki.

 Cvet - hleb - domaći recepti

Slični recepti

Od svakog komada krajeve spojite u sredinu pa okrenite i napravite lopticu vrteći u krug, virkajte.

 Cvet hleb - domaći recepti

Postavljajte tako napravljene kuglice u okrugli pleh sa malo razmaka izmedju njih. Dok pravite kuglice rernu namestite na 50 stepeni.

Cvet hleb - domaći recepti

Pleh sa kuglicama premažite mešavinom ulja i vode i pospite susamom. Stavite u rernu da odstoji 15minuta, da naraste. Vodite računa o zagrejanosti rerne, da se ne bi pekle nego švelovale, tačnije rasle. Ovako bi trebalo da izgleda.

 Cvet, domaći hleb - domaći recepti

Pažljivo izvadite iz rerne i za 5min, koliko je potrebno rerni da se zagreje do 180 vratite da se pece.  Stavite žicu u rernu na prvu pregradu dole, znaci, ne skroz dole, niti u sredinu, nego na tu prvu izmedju dole i sredine.  Cvetu treba otprilike 25 – 30 minuta da se ispeče.

 


Slični recepti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button