free hit counter code
Saveti

Farbanje jaja prirodnim bojama

Kako sve više tragamo za prirodnim farbanjem  jaja, tako i dolazimo najčešće do povrća koja imaju tu mogućnost. Farbala sam jaja u plavom ( ljubicastom ) kupusu i začinskoj biljci kurkumi i dobila dve dosta jake boje koje vidite na fotografijama. Kako sam htela da vidim kakva je razlika u boji jedan deo jaja sam izbelila uz pomoć sirćeta. Ako se pitate da li su jestiva posle takve obrade, jesu, ja probala 🙂 Ova svetlija plava, kao i žuta su izbeljena jaja, a ove tamnije boje su na ne izbeljenim.

farbanje jaja prirodnim bojama

Potrebno na 10 jaja:

  • 200 ml sirćeta
  • 200 ml vode
  • 2 pune kašike kurkume
  • pola manje glavice plavog kupusa
  • 2 kašike sirćeta još
  • stara krpa, kašika, 3 stare posude, vata, malo uljaPriprema:

5 ili 6 jaja ćemo izbeliti.

izbeljivanje jaja

Ova količina sirćeta i vode je dovoljna da se izbeli 6 – 8 jaja maksimum jer moraju biti poslagana u jedan red.

Sipati sirće i vodu i jednu posudu i spustiti jaja.

Jaja je potrebno da su sobne temperature, znači par sati pre bojenja izvadite iz frižidera, a voda i sirće treba da su hladni. Ne stavljati jaja u toplu vodu.

Jaja u sirćetu staviti na srednju vatru i čekati da provri.

Kada provri zapeniće a pena će biti boje cigle, to spada boja sa jajeta.

Skidati kašikom penu dokle god peni pa ostaviti da se skuvaju.

izbeljena jaja

Stavila sam fotografiju al sam se ja več skoro na kraju setila da fotografišem pa je na peni ostalo malo obojanih tragova od jaja.

Ostatak jaja skuvati kako to inače radite.

Za bojenje jaja u kupusu iseckati lupus pa ga staviti u šerpu, naliti vode i ostaviti na srednjoj vatri da provri i vri nekih 15 minuta.

Dodati kašiku sirćeta pa spustiti jaja koje želite da ofarbate. Skloniti sa vatre i ostaviti ih u toj boji nekoliko sati.

prirodno bojanje jaja plavi kupus

Kurkumu dodati  u otprilike 300 – 400 ml vode i staviti da provri , pa kada provri dodati kašiku sirćeta, skloniti sa vatre i dodati jaja koja ste predvideli da budu žute boje. Poklopiti i ostaviti da dostoje nekoliko sati kao i jaja u kupusu. prirodno bojanje jaja kurkuma

Posle 3 – 4h proveriti boju pa ako ste zadovoljni staviti na krpu da se ocede i osuše pa nežno sa malo ulja i vatom ih premazati. Ako niste ostavite da odstoje duže, možda čak i preko noći.

Ja sam zadovoljna postignutom bojom, bila sam skeptik, jer sem u lukovini nisam ni u jednoj prirodnoj boji farbala jaja.

Kako su ispala vama?


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button