Home » Zimnica » Kašasti sok od breskve

Kašasti sok od breskve

Ove godine sam pravila sok od breskvi bez dlačica. Ispao je jednako dobar kao i od običnih breskvi, samo što je malo crveniji. Pravila sam dve vrste, kuvani i nekuvani, kašasti i bistri. Kašasti sok od breskve nije potrebno kuvati, on je i puno zdraviji jer zadržava sve vitamine koji se gube kuvanjem soka. Sve sam radila otprilike, pa na kraju probala i videla da mi treba još vode, da je sok jak, jer ja sam bresskve mlela sa kožicom, otuda i crvena boja. Kada sam cedila sok, kašu koja je bila krupnija sam odvajala i skuvala pekmez.

 

kasasti sok od breskve

Sastojci:

  • 5-6kg breskvi
  • 1 kg šećera
  • 4 limuntusa
  • 5l vode
  • 1/2 konzervansa


Priprema:

Breskvama odstraniti koštice pa ih u blenderu samleti. Ja sam duže mlela, da se dobije baš kaša, izmlela mi se i kožica od breskvi toliko da se nije ni primetila, sve je bila samo kaša od breskvi. Dok sam mlela dodavala sam po pola čaše vode u blender.

Kaši sam dodala šećer, limuntus i vodu pa ostavila da prenoći u špajzu poklopljeno krpom, pa sam povremeno promešala da se šećer otopi.

Sutradan sam sok dva puta cedila. Prvo kroz krupnu cediljko u kašu koja nije prošla sam odvajala u posebnu šerpu.

Drugi put sam procedila kroz nešto sitniju cediljku, ne onu najsitniju, tako bih dobila bistri, nego nijansu krupniju da dobijem onaj kupovni sok u tetapaku gde se kaša ne odvaja od vodenog dela. I tu sitniju kašu sam odvojila u šerpu, dodala oko 500gr šećera i skuvala 1kg pekmeza od breskvi. Tako možete da iskoristite kašu koja vam je ostala jer breskve nisu skuvane.

Probala sam sok i videla da mi je jak, ja volim slabije dokove, pa sam na to dodala još vode, a vi kad budete pravili ocenićete da li vam treba još vode. Dodajte konzervans, promešajte i ostavite da odstoji par sati, da se konzervans otopi i povremeno promešajte.

Sipajte u flaše i ostavite na tamno i hladno mesto.

 2 comments

  1. Kolio dugo moze da stoji ovaj sok, jer nije kuvan?

    Hvala

    • Nekuvani je svež sok, pije se odmah, može stojati u frižideru nekoliko dana. U zavisnosti od tehnike kuvanja i odlaganja, ova druga varijanta može stojati i do par meseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!