free hit counter code
Glavna jelaJela sa mesom

Nedeljni ručak – supa, pohovani bataci, tikvice, krompir, salata

Predlog za nedeljni ručak – ovako mi ručkamo u Vojvodini. Klasični nedeljni Vojvođanski ručak. Pileća ili juneća supica, pohovani iskošteni bataci, kuvano prženi krompir, pljeskavice od tikvica i salatica po izboru, ovaj put od svežeg, mladog kupusa.

nedeljni rucak

 

O pilećoj supi sam detaljno pisala u jednom od prethodnih postova. Tu se nalazi sve što treba da se zna o pravljenu pileće supe. Kada se kaže supa misli se kako nema tu puno nauke, šta? Strpaš sve i da se kuva, ćao. Pa i nije tako, u tom postu piše sve na čega treba da se obrati pažnja da bi supa bila bista, dovoljno masna jer to u povrće daje slast, jer džabe vam kvalitetno povrće ako piletina nije masnija.

Jako volim pohovano pileće meso, posebno karabatkove. A kako su oni posebno ako su krupni teži za ispohovati ja ih jednostavno odkostim i što se tiče tog dela budem mirna. Em nema kost, em se brže ispeče, em nema bojazni da li se ispeklo oko kosti. Pohovanje je vrlo jednostavno.

Meso se lepo raširi i posoli. Ostavi se da odstoji bar 10 minuta. Za to vreme se pripremi masa za pohovanje. Ulupaju se jaja sa malo soli. Ukoliko imate 4 – 6 parčadi dovoljno je jedno jaje, čak i ako vam zafali može se doliti kašika, dve mleka u jaja pa das e ima dovoljno. Svako parče uvaljati prvo u brašno pa u umućena jaja i onda u prezlu ( hlebne mrvice ) a zatim spustiti u zagrejano ulje. Ulje stavimo da se zagreva dok pripremamo materijal, posudu i ubrus za pečeno meso. Ulje se zagreva na srednje jakoj temperaturi. Pripazite samo da ne bude preslabo. Nikako na najjače, izgoreće okolo prezla a unutra ostati nepečeno. Srednje jaka, do jača vatra Ukoliko imate od 1 – 6 onda na 4, da tako malo približim jačinu zagrevanja ulja. Kada spustite meso ostavite nekoliko minuta da se peče ( 5 ) a zatim meso okrenuti, tada ćete videti da li treba vatru na kojoj pečete pojačati ili smanjiti. Ukoliko je meso jako svetlo pojačajte slobodno, a ukoliko je već potamnilo i dobilo braonkastu boju malo smanjite. Moguće je da ćete u roku pohovanja smanjivati i pojačavati temperaturu jer to zavisi i od struje, jer ako nam se potrefi vreme spremanja ručkova onda je is truja nešto slabija. Obratiti pažnju. Ispohovane karabatkove ili batkove odlagati na ubrus da se ocede pa onda servirati.

Recept za kuvano prženi krompir je već napisan, pa samo skoknite do te stranice.

Takođe već imamo nekoliko recepata za pljeskavice od tikvica, krokete, medaljone ili polpete, kako ih ko zove i sve se prave na sličan način.

pljeskavice polpete tikvice

 

  1. Medaljoni od tikvica
  2. Kroketi od tikvica
  3. Pljeskavice od tikvica
  4. Ćufte od tikvica sa šargarepom i sirom

I za kraj smo poslužili svežu kupus salatu, iako lako to može bilo koja od svežeg povrća ili nešto od turšije. Ovaj put smo iskoristili kupus, najduže je stajao jadan da se upotrebi, paaa…. 😉


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
error: Content is protected !!