free hit counter code
Supe

Pileća supa

Nema nedelje bez supe ili dobre čorbe. Za supicu su nam potrebni delovi većeg pileta ili domaće koke koje ne koristimo za pečenje ili pohovanje, kao što su ledja sa šijom i krila. Kada kupujete pile uvek birajte ono veće jer je ono i masnije, a sa tim će i supa biti ukusnija i lepša. Najbolje je kupovati od onih koji sami gaje svoje tovne piliće ili pregledane na pijacama od gazdinstava koji iznose pijačnim danima svoj proizvod.

pileca supa

Dosta puta su me ubedjivali da je to njihovo domaće, najbolje, bez koncentrata i prehrane koja ubrzava rast ali nije tako. I domaći proizvodjači znaju itekako da dodaju razne aditive kako bi im pilići brže i više napredovali. Teško je prepoznati kod domaćeg proizvodjača kakvo je pile jer izgleda potpuno indentično kao ono pravo domaće.

U prodavnicama i mesarama je lako, pile je veliko, naduvano, koža mu je bela i skoro nigde nema  masnoće, ali kod ovih jedina provera je pri kuvanju. Kada dodate vode i voda provri i “baci” onu prvu paru ta para mora da miriše kao supa, često puta taj prvi miris smrdi kao kao kada se ošuri pile, ili na nešto kao što je koncentrat, nema miris piletine. Miris piletine dodje tek kasnije kada ispare mirisi koncentrata i aditiva i ta razlika se veoma lako uoči, na to možete obratiti pažnju i saznati da li je pile koje ste kupili hranjeno prirodno ili na silu pa nećete više od tog prodavca kupovati.

Osim piletine potrebne su nam korenaste biljke poput šargarepe, paštrnaka, korena peršuna i celara, može keleraba, crni luk, čen ili dva belog luka. U supu se mogu dodavati još i krupno sečene tikvice, karfiol, brokoli,  kao i boranija. Sve zavini šta imate ili volite. Obično u supu se stavlja veza zeleni i crni luk. Svo povrće posle kuvanja može da se posluži posebno ili zajedno, opet zavisi od vas, kao i to da li će u supu se zakuvati tanki ili širi rezanci, knedle, flekice ili druga testenina.

Pilećoj sitneži dodati očišćeno korenasto povrće, šargarepu, paštrnak i koren peršuna, dodati komad kelerabe, nikako ceo, kao i komad celera i dva čena belog luka. Crni luk očistiti i preseći na pola pa malo na ringli zapeći i staviti sa ostalim povrćem i piletinom. Ukoliko imate plinski šporet onda je taj deo gde se luk zapeče malo teže izvesti, pa može i samo zasečen luk da se stavi, tu nema greške. Dodati suvi začin ukoliko ga stavljate, jednu kašiku, ako ne onda kašičicu soli i malu kašičicu šećera. Kada nalijete vode da ogrezne onda dodati još 2 čaše jer će ta voda ispariti. Staviti na srednju vatru da provri. Ako previše vri smanji

ti još malo. Supa treba da se kuva na laganoj vatri, samo da “brboće” ili što bi moj tata rekao “samo da šapće”. Supa se kuva najmanje 2h i to lagano. Na kraju se proveri da li dovoljno ima tečnosti, pa ako je potrebno doda se polako sastrane, nikako ne bućkati i mešati kao da kuvate pasulj da supa ne bi bila mutna kao čorba.

Slični recepti

Kada se kuvanje završili procediti kroz sitnu rešetku, a povrće i meso izvaditi na poseban tanjir. Tada supu probati pa dosoliti i dodati bibera ukoliko tako volite. Staviti opet na vatru da provri, opet nikako da vam jako vri i zakuvati rezance, knedle ili glekice, šta volite.

Supicu poslužiti uz kuvano povrće i meso ili ostaviti uz sos i krompir ( kako mi to u Vojvodini radimo, odatle u supici i bataci ).

Prijatno.

pileca supa

@ ovde su vam napisane odokativne mere, za početnike da se lakše snadju

Sastojci:

  • 0, 5kg piletine, pileća sitnež, od ledja, vrat i krila
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza zeleni ( spojeno u jedno šargarepa, paštrnak i koren peršuna)
  • keleraba ( pa odseći četvrtinu )
  • celer ( odseći takodje četvrtinu )
  • 2 čena belog luka
  • suvi začin, so, biber
  • peršunov list

 

pileca 2


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte