free hit counter code
Peciva i testa

Pekarske kifle – video

Meke ko duša” i dišu i mirišu. Prave pekarske kifle napravljene u domaćoj kuhinji a tako ukusne.

Pekarske kifle

Sastojci:

  • 3dl tople vode
  • 2/3 kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • brašna (oko 500 gr)
  • 0, 5dl ulja
  • susam
  • 3 kašike brašna
  • 1dl vode
  • 1 kašika soli

Priprema:

U veću posudu uspite vodu i kvasac pa dodajte šećer i promešajte. Dodajte malo brašna, ulje i so pa sve zajedno promešajte. Dodajte još brašna pa umesite testo ni mekano, ni tvrdo, a da se ne lepi za ruke.

Kifle recept / Rolls recipe

Od testa odmah otkidajte komade. Komadi testa bi trebali da budu od 100 do 120 gr. Svakom komadu ivice spojite unutra pa okrenite naopako i vrtite (virkajte) dok se donja strana, te ivice potpuno ne izgube a vi dobijete lepu lopticu. Sto premažete sa uljem i slažete loptice. Tako uradite sa ostalim komadima otkinutog testa . Premažete loptice uljem i pokrjite kesom ili providnom folijom, pa ostavite da odstoje 10-15 minuta.

Slični recepti

Uključite rernu na 50-70 stepeni, zavisno kakva vam je rerna. Ona će nam biti potrebna da stavimo kifle da narastu, treba da bude dobro toplo al ne i previše da se ne bi osušile i popucale. Nakon 15 minuta skidate providnu foliju. Testo za kifle bi trebalo da je mekše nego kad ste ga umesili. Ako nije ostavite još malo da odstoji.

Uzimate lopticu pa je sa dve ruke malo razvucite, da dobijete valjak. Stavite na sto i oklagijom razvlačite da dobijete elipsu. Razvučete baš tanko i urolate. Dok rolate malo stisnete i razvlačite rukama. Deo testa koji će se zadnji uviti treba da bude posebno tanak jer će on ići dole i da bi se zalepio za ostatak kifle.

Kad urolate kiflu gornji deo umočite u susam i donji deo, gde je kraj, okrenete na dno tepsije. Savijte u polu mesec ili ostavite ravne. Kifle koje će biti sa slanim delom prelivene samo redjajte u pleh. Kada ste sve kifle urolali i poslagali u pleh isprskajte ih vodom i stavite u rernu da nakisnu. Treba im otprilike od 15 do 30 minuta zavisno koliko je toplo, kakav je kvasac i brašno. Pazite da vam ne prekisnu, jer trebaju da stoje još otprilike 5 minuta napolju dok se rerna dogreje.

Dok kifle kisnu napravite salc (slana smesa za prelivanje kifli). Salc se pravi tako sto se 1dl vode pomeša sa kašikom soli i 3 kašike brašna, pa se sve izmuti i dobije se gušći jogurt.

Kad test ya kifle naraste, izvadite iz rerne pa pojačajte rernu na 220 stepeni i sačekajte da se ugreje. Stavite vaše kifle da se peku i ne otvarajte 10 minuta. Kad još narastu i dobiju svetlo žutu boju izvadite i poprskajte kifle sa salcom. Kada ste kifle isprskali vratite u rernu da se dopeku.

Pečene kifle izvadite iz rerne pa premažite uljem i poslužite vruće. Prijatno!


Slični recepti

4 komentara

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
error: Content is protected !!