free hit counter code
Glavna jelaJela sa mesom

Prženi kiseli kupus

Zima je sve bliže i sve više će se na sve strane osetiti miris kupusa obogaćen mirisom suvog mesa, na mnogim trpezama uskoro će sve češće da se nalaze male čarobne loptice od mesa umotane u listove kiselog kupusa, iz rerni će da miriše podvarak, sa ringli iz šerpi prženi kupus. . . red mesa, pa red kupusa. . . pa ko bi tome odoleo. . . I onda se čudimo što smo se preko zime ugojili. . .
przeni kupusPriprema:
Malo je tu sad tesko sve proceniti, pravimo ga kako volimo, neko sa više kupusa a neko mesa. Neko stavlja kolenicu a neko butkicu, neko slaninicu a neko kobasicu, neko svinjsko a neko juneće meso. Ja ću taj izbor ostaviti vama.
Otprilike cu uzeti mere a vi ih ponavljam, korigujte kako volite.
Oko 2kg kupusa ribanca, procedjenog. Probajte ga pre kuvanja jer može da bude ili preslan ili kiseo pa jos kad na to dodate suvo meso koje je slano. . . . uh. Ako je slan ili kiseo operite ga u čistoj vodi i opet probajte.
Stavite u dublji lonac, sipajte litru vode i 2dl ulja. Ako ćete stavljati “živo” meso (od buta, krmenadle, od vrata) stavite zajedno sa kupusom da se kuva. Da bi kupus bio ukusniji, mekši, da bi se meso fino raspadalo i topilo u ustima najbolje je da ga kuvate dugo 2-3h na srednoj vatri, a onda kad voda ispari da dodajte jos malo ulja i da ga lagano krčkate jos pola sata da se on lepo uprži i ne ostane samo kuvan. Dok ga budete mešali videćete da li vam se lepi za dno posude, ako se lepi smanjite vatru na kojij se kuva ili dodajte vode ako nije jos spreman da se zaprži. Ja dok se  kuva ubacim jedan čen belog luka, lovorov list, prstohvat peršuna i bosiljka. Jako malo začina da ulepšaju ukus al takodje i da ne preovladaju, da kupus zadrži primat.
Ako stavljate suvo meso, ovo prodimljeno iz prodavnice, njemu ne treba puno da se skuva jer je ono već pola probareno i njega možete staviti na pola kuvanja.
Ako se pak odlučite za domaće sušeno meso preporučujem da ga prvo blanširate u jednoj vodi, da ispusti onaj dim i ako ima neke prljavštine, kao i so pa tek onda ubacite da se kuva, takodje na pola kuvanja.
Slaninici ako je iseckate i kobasici ne treba puno, njih ubacite kad uspete drugu meru ulja, pola sata pred kraj.
Možete da mu dodate i biber, u zrnu ili mleveni, ako volite.
Sve su ovo neke varijacije i primeri na osnovu kojih možete da spremite prženi kupus, najviše od vas zavisi, kako volite ili kako vam je lakše.
Od priloga idealno ide pire krompir ili bareni, on “ubija” masnoću. Takodje uz kupus se priprema i palenta.


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte