free hit counter code
Glavna jelaJela sa mesomLow carb

Rolovana piletina

Najjednostavniji način da napravite rolovanu piletinu ili rolovano pile je da ga pripremate sa odkoštenim batacima. Meso bataka nije suvo kao belo meso, a ima i kožicu koja će ići oko rolata, biti fino hrskava i preukusna i dodatno držati rolat čvrstim. Mnogo je lakše nego odkoštavati celo pile. Često pripremam ovakav rolat što i vama preporučujem kada su u pitanju neka slavlja ili dolazak gostiju, sve može da se uradi i dan ranije, a onda nam samo preostane pečenje u rerni što nam ostavlja puno prostora za neke druge poslove ili druženje. Punjenje može biti po vašoj želji a ja ću navesti sa čime sam ja to uradila, možda nekome posluži kao inspiracija. Obavezno oko rolovane piletine stavim krompir i šargarepu da upiju masnoću i slast koju otpusti rolat pa budu predivnog ukusa.

rolovana piletina

Sastojci:

  • 10 odkoštenih batkova sa zabatcima ( ne seče se hrskavica izmedju bataka i zabatka nego se sve zajedno skida sa kosti )
  • 2 kašike suvog začina
  • 200 gr dimljenog vrata
  • 200 gr sira trapista
  • jedan red pilećih prsa salame
  • jedan red sušene pečenice
  • 50 ml ulja
  • 300 ml vode
  • još začina po ukusu ( biber, peršun, beli luk, crni, origano, bsiljak, ruzmarin…. )Priprema:

rolovana piletina

Na veće parče aluminijumske folije poslagati odkoštene, malo izlupane batake. Gusto ih poslagati u prvi red 4 uspravno, a u druga dva vodoravno po tri, ili kako možete da ih uklopite.

Slični recepti

Posuti suvim začinom ( po želji se može namazati sve senfom ).

Preko poslagati dimljeni vrat, preko sir, pileća prsa i pečenicu.

Uviti sve zajedno podižući foliju.

rolovana piletina

Ko ima mrežicu neka rolat stavi u nju. Uzme se jedna veća plastična cev, prečnika nekih 10 – 15 cm, navuče se mrežica pa se u cev ugura rolat i onda se na drugu stranu gura napolje sve zajedno sa mrežicom…ili u mom slučaju, zahteva malo strpljenja i vremena. Uzme se kanap koji može da služi za pečenje, tri ili 4 trake, tri iste dužine a jedna duplo duža. Vrhovi se uvežu i stavi se na početak rolata. Tri trake se puste dužinom rolata a sa četvrtom se ide oko rolata i ispod i iznad kanapa. Na kraju se opet sve trake zajedno uvežu.

Prebaciti u veliki pleh od rerne, uključiti rernu na 200 stepeni pa oko rolata staviti krompir, šargarepu, šampinjone ili šta volite, posuti suvim začinom i ostalim začinima koje stavljate, preliti uljem rolat, usuti vodu pa staviti da se peče.

Rolat se peče oko 2h sa dva okretanja.

rolovana piletina

Pečen je kada kožica dobije svetlo braon boju.

Rolat bi trebalo da se ohladi ako želite lep rez i slažete na oval, što kod nas je retko kad slučaj, mi to tako vruče volimo pa komadi nisu baš reprezentativni, ali su preukusni.

Poslužiti uz neku salatu po važem izboru, idealno se slaže uz mladi kupus.

Prijatno.

 


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte