Home » Peciva i testa » Salčići

Salčići

Salčići, salarice ili salnjaci… kako vam draže… Kiselo testo za salčiće ili salnjake, kako ih još nazivaju u nekim krajevima, se “radi pod rukom” i teško ga je opisati, ali ajde da probamo

salčići

salčići

Priprema:

Prvo, salo se radi , tj, omekšava i gnječi, tupim nožem i kad je meko. Ja ga obično ostavim preko noći na radijatoru da se odmrzne polako i da bude blago toplo dok ga nožem odvajam od opni.
Odvajaju se nožem sve one sitne opne i žilice, nije brzo i nije lako, ali je lepše nego kad se samelje u mašini, verujte mi, i lakše se posle dodaje testu. . .

 
Koliko treba sala ? Pa za ovih 24 komada salčića ide 1kg brašna i obično ode 0, 5 kg sala ili čak i manje, zavisi koliki je komad sala kad ga kupite. . .
Od cele nenačete pakle 1kg mekog brašna oduzmem tek toliko koliko je potrebno za posipanje po stolu u toku izrade, recimo nekih 100g.
Ostalo brašno stavim u vanglu, u njega dodam 100 gr šećera, kvasac svež i prethodno otopljen u 3dcl mlakog mleka. . .
U toku mešanja dodam još malo mlake vode ako mi se testo učini tvrdo. . .
Ne dodaje se ni jaje ni ulje, znači, pravimo čisto kiselo testo. . .
Onda ga posle pola sata još jednom premesim i razvaljam po stolu u pravougaonik. Na pola pravougaonika stavljamo salo (vidi se na slici) a drugom polovinom preklopimo. Pa onda opet rastanjimo oklagijom na stolu i ponovimo postupak sve dok ima sala u činiji. . . Od 0, 5 kg sala bude za 3 premazivanja. . .
Na kraju se testo rastanji na debljinu od neka 3 milimetra. . .
Sečem ga u kocke, filujem, (fil je kod mene bio Nutela i pekmez od šljiva), a postupak umotavanja u ove mašnice vidi se na slici. . . nije teško. . .
Peku se u prethodno dobro zagrejanoj rerni, 250-275 c .
Ne treba ih dugo držati u rerni, 10-15 minuta je dovoljno, brzo počnu da rastu i da rumene. Kad su pečeni vade se odmah iz tepsije da ne bi upili mast koja je u toku pečenja iscurila iz njih kao višak, posipaju se prah šećerom. . . i PRIJATNO !!!!

priprema salčića priprema salčića priprema salčića priprema salčića priprema salčića priprema salčića priprema salčića priprema salčića priprema salčića priprema salčića priprema salčićasalčići u rerniLeave a Reply

error: Content is protected !!