free hit counter code
Jela sa mesom

Sarma

Sarma je sigurno jedno od omiljenih ako ne i najomiljenije domaće  jelo u Srbiji!

Kombinacija kiselog kupusa i mlevenog mesa začinjenih onako “baš po ukusu” i jesu jedan od našin prepoznatljivih brendova.

Da bi vam sarma bila dobra mora i kupus u koji je savijate da bude dobar. Šta to znači? Pa mora da bude čvrst list, al nikako žilav, neka vas ne prevari to što je list mekan ili prvidan ako je čvrst. Kad ga uzmete u ruku da smotate sarmu ne sme da ima žilice, to odstranite, a ne sme ni da bude premekan, možete da se prevarite pa da pomislite da će biti mekši kad se skuva al ne. . . raspašće se.

Takodje, morate da vodite računa i o mesu, najbolja kombinacija je mešano mleveno meso.

Još morate da vodite i računa i o dodacima koje stavljate u sarmu. Suvo meso, trebalo bi da bude baš suvo, ne prodimljeno, najbolje je domaće.

Začini su jako bitni, na primer crvena paprika, nemojte da stavljate bilo koju, izaberite jednu vrstu koju ćete da koristite zbog boje i arome, trebalo bi da bude proverena, da kad se sarma skuva bude i crvena a ne da paprika u toku kuvanja izgubi svoju boju i sarma ostane bleda i za oko lošeg izleda, jer svako jelo koje lošije izgleda nije ni primamljivo.
sarma

Potrebno vam je:

Slični recepti
  • 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 šolja pirinča od 2dl
  • 3 glavice crnog luka
  • suvo meso, po želji, slanina, rebra, kobasica
  • začini. . . vegeta, so, biber, crvena paprika
  • listovi kupusa


Postoje dva postupka za pravljenje sarmi, ja ne znam koji je prvi ili koji je pravi ali oba su mnogo dobra. Napisaću oba.Prvi: Sitno iseckan luk, mleveno meso, pirinač i začine (1 kašika crvene paprike, 1 kašika vegete i 1/3 kašike bibera) izmesati i ostaviti da odstoje.

Listove kupusa oprati i odstraniti žilice.

Uzeti list sarme u ruku, staviti ga na otvoren dlan, ako je velik baš list onda ga preseći, na list staviti kašiku smese. Saviti stranu lista koja je do vas unutra (2-3cm) pa onda levu i desu isto tako unutra i na kraju tu stranu do vas do kraja lista urolati.

Tako zavijene sarme redjati u glinenu posudu, ta vam je najbolja za kuvanje sarme na čije ste dno stavili par listova kupusa. Izmedju sarmi staviti suvo meso, završiti rolanje sarmi, poklopiti ih sa jos par listova kupusa, naliti vodom, da ogreznu i staviti da se kuva. Tokom kuvanja sud u kojem se sarma kuva samo mrdati levo-desno. Kad je sarma kuvana, posle jedno 2h laganog krčkanja zapržiti.

I tu imate dve vrste zaprške. Jedna je sa uprženim brašnom i uljem, kojima je dodata kašika crvene paprike ili druga, koja je malo laganija, za one koji ne smeju teške zaprške. . . malo brašna se razmuti sa vodom i tome se doda paprika pa se tako istrese izmedju sarmi.

Drugi recept za pravljenje sarmi je: izdinstati sitno iseckan luk sa uljem i vodom, njemu dodajte meso i pirinač pa jos malo prokrčkajte, 10ak minuta, dodajte zacine. Isto motanje, ista zaprška i kuvanje.

O ovom nasem domaćem jelu bi se moglo pisati danima, svako ima neki svoj pravi isproban domaći recept, a za sve one koji bi da probaju neki drugi, ili nisu zadovoljni svojim imaju ova dva proverena, prava, domaća recepta.

Uživajte!


Slični recepti

3 komentara

Leave a Reply

Back to top button