free hit counter code
KolačiRazni kolačiSitni kolači

Više vrsta kolačića od jedne smese – meki i mirisni

Od ove jedne smese možete da napravite 7 vrsta kolačića. Možete vi i 4 vrste pa više komada, apsolutno nije važno koliko se vrsta dobije, pravite onoliko koliko želite. Ja ću u receptiću napisati bazu i šta sam ja sve dodavala, pa možete da se vodite time ili smišljate svoje kombinacije.  Potrebne su vam neke od aroma koje volite, crna i bela čokolada, lešnik, kokos, eurokrem, korica pomorandže, cimet…ili nešto po vašem izboru. Budite maštoviti. Keksići su baš meki i mirisni, posebno miriše cimet i pomorandža dok se peku…

vise vrsta kolaca od jedne smese

Baza:

  • 500 gr maslaca ili margarina ( ja sam imala pola – pola )
  • 200 gr šećera u prahu
  • 2 cela jaja
  • 10 gr praška za pecivo
  • 600 gr mekog brašna
  • aroma vanilePriprema:

Omekšalom maslacu dodati šećer pa umutiti mikserom.

Dodati jaja, pa opet umutiti.

Slični recepti

Dodati vanilu, po ukusu pa pola mere brašna i prašak za pecivo pa opet mikserom umutiti.

Dodati ostatak brašna pa koliko možete mikserom mutiti. Masa je mekša ali gusta, ostalo uradite lopaticom ili varjačom.

Smesu podeliti na onoliko delova koliko vrsta hoćete da dobijete. Ja sam delila na 4 ali sam posle kombinovala ukuse.

Sve smese kada im dodate arome ili šta već želite u testo stavite svaki deo posebno u kesu pa u frižider sat – dva.

Prvi deo ostaje takav kakav je, samo dodati malo brašna, jednu šaku i premesiti, od toga sam vadila vanilice, to su ovi kolutići i malo mi je testa ostalo pa sam vadila zvezdice.

Vanilice punila džemom od kajsija. a za zvezdice belu čokoladu koja mi je ostala od srcadi pomešala sa kokosom, dobila gustinu u spajala po dve zvezdice.

Za drugu smesu sam koristila aromu limuna, jednu kašičicu i rendanu koricu jedne pomorandže. I opet malo brašna da ne bude lepljivo.

Od te smese sam vadila kolačiće, ove čokoladne, druge sa leva. Vaditi kolačiće, stavljati na pek papir u plehu i na pečenje. Ostalo je malo smese pa sam vadila srculenca, umakala ih u belu čokoladu pa posipala lešnikom. E tu mi je ostalo bele čokoald ekoju sam iskoristila za kokos i zvezdice.

Treća smesa je aroma badema i ljuspice badema. Dodala sam i šaku brašna kako ne bi bilo lepljivo. To su ovi kolutići sa rupom. Sve izvadite kolutiće pa onda na pola kolutova bušite rupe. Pečete i ohladjene spajate eurokremom. Tu ostaje malo smese pa sam vadila ove cvetiće, umakala ih u čokoladu pa u kokos.

I četvrta smesa su ovi tamni čovečuljci, u njih sam dodala kakao, cimet i opet malo brašna i premesila. Izvadila oblike, ispekla i onda šarala belom i crnom čokoladom. I tu je ostalo testa, al su se deca sa tim igralaaaaa.

Vreme pečenja je 12 – 13 minuta na 180 stepeni. Možda će vam delovati nepečeno, al su pečeni. Hladjenjem se stvrdnu.

Utrošila sam pored smese za keksiće: jednu kašičicu arome limuna, korica jedne pomorandže, kašičica arome badema, šaku badema u ljuspicama ( ako nemate badem kožete dapravite kombinaciju sa orasima, makom ili lešnicima i koricom pomorandže ), 3 kašike kokosa, 3 kašike lešnika, 150 gr crne čokolade, 150 gr bele čokolade, nekoliko kašika džema od kajsija, šećer u prahu za valjanje.

Pustite mašti na volju, zabavite se sa decom i srećni vam praznici!

 


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button