free hit counter code
Hladna predjelaPredjela

Hladno predjelo – više vrsta – kanapei

Sitni mali zalogajčići koji uvek ostave bez daha sve pred koje ih iznesete zasigurno su kanapei. Za neke varijante ovog predjela potrebno je vreme, dosta vremena kako bi se pripremili, ali za neke i ne tako puno. Ovde imamo nekoliko vrsta jednostavnijih kod kojih se sve uglavnom maže, slaže, uvije i probode. Nema pečenja, sem u mom slučaju gde sam koristila domaće tortilje, umesto kupovnih, ali kupovne su sasvim u redu, posebno ako je neko slavlje u pitanju pa vam treba dosta i da ne gubite vreme. Ova količina koja se dobila na kraju uz neku carsku piru, špansku ili dan ranije napravljen slani rolat sasvim je dovoljna za neko malo veće okupljanje.
Na donjoj fotografiji možete da vidite šta sam koristila od sastojaka, koji opet mogu biti i po vašem izboru, a osim ovih dodala sam još po neke koji su se našli u frižideru, a njih ću dopisati.  Ovde je najbitnija mašta i malo stpljenja, rezultat je i više nego fantastičan. Tost hleb je korišten kao podloga, uz tortilje. Umesto tosta može da se koristi i baget, kao i kifla. Tortilje mogu da se kupe i dosta vam je jedno pakovanje od 8 komada. Od namaza imamo pavlaku, sirni namaz sa paprikom i običan krem sir. Odličnog je ukusa krem sir za vlašcem ili mirodjijom, za one koji vole. Mesni deo je zauzela šunka koja nije okruglog oblika, mada može i ona, najbolje se tu snalazi praška, sendvič salama, to vam je nešto izmedju čajne kobasice i salame, a kolut je velik, pa može i da se preseče. na nekim kanapeima sam koristila mini peproni, to je kobasica koja je ljutkasta i suva je. Zelena salata kao neizostavni deo, dodala sam malo paradajza ( bolje bi bilo da je bio čeri, ali tad nisam imala, efektniji je izgled ) da zašarenim kombinaciju, masline, bez koštice sa punjenjem i bez, kao i nekoliko percadi mladog luka. Od sireva je tu trapist i beli sir kriška. Oba su tvrda i lako se seku, zato je izbor pao na njih, ne mrve se. Na fotki se vidi još i majonez i kiseli krastavčići, a bilo je i nekoliko barenih jaja.

hladno predjelo kanapei

Pa da počnemo polako.

Krećemo od tortilji. Premazati tortilju krem sirom, sirnim namazom ili šta ste već odabrali. Nožem za picu ( njim je najlakše iseći ) ili neki dobar, oštar nož. Iseći zatim tortilju na trake nekih 2cm, odokativno širine, pa staviti pola koluta sendvič salame, tako da polukrug viri napolje, na početak može da ide maslina, kockica sira, paradajz, krastavac, šta god da vam padne na pamet. Uvijete i probodete čačkalicom, a na početak ili kraj dodate maslinu. Kod nas ima onih koji ih prosto obožavaju i ja sam stavljala masline svuda. Okrenete kao na fotografiji i gotovo je. Kako bi bilo brže, odmah isečete sendvič salamu po sredini, spremite masline, kockice sira…. i samo ovijate i probadate. Tamo gde stavite četvrtinu jajeta ti ne mogu da stoje uspravno pa njih položite. Odmah slažete na neku tacnu i sklanjate sastrane. Neki stoje su pravno a neki položeno, neki su sa maslinom, neki sa sirom, a neki sa peperonima.

hladno predjelo kanapei

Slični recepti

hladno predjelo kanapei

hladno predjelo kanapei

Posle njih mažete drugim krem sirom tost hleb, baget osečen na kolutove ukoso ili kiflu. Na sir stavite komadić krastavca, pa zelenu salatu, probodete čačkalicom maslinu ili sir, pa ispresavijate  kao harmoniku  list šunke i sve zajedno probodete kroz hleb, krastavac i salatu. Krastavac ovde služi da sve drži na mestu. Kombinacije su razne. Ostavite nekoliko komadića hleba samo sa sirnim namazom da kasnije sve što vam preostane pobodete na njih.

hladno predjelo kanapei

hladno predjelo kanapei hladno predjelo kanapei

Poslagati na dasku za sečenje šunku u dva reda, koliko hoćete. Naneti tvrdji sirni namaz, zelena salata, perca luka i sve uviti. U sredinu mogu masline, mogu jaja, može sendvič salama, kockice tosta… Mora biti čvrsto. Staviti u frižider, pa iseći u kolutove. Meni nije bilo čvrsto, malo sam i žurila, ali sam sve rešila što sam svaki kolut stavila na komad tosta i onda sve probola čačkalicom.

hladno predjelo kanapei

I na kraju uzmete veliči štapić za ražnjiće pa nabadate redom, ako nemate ideju poslužite se fotografijom za početak, a posle vam možda i proradi inspiracija.

hladno predjelo kanapei

hladno predjelo kanapei


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button