free hit counter code
Peciva i testa

Krofne i mekike

Svi ih volimo. Detinjstvo nam je protkano ovim poslasticama. Krofne i mekike su ono nešto što me podseća na zimu, na radost i gde god da se nadjem i osetim miris vratim se u tamo neko davno, prošlo vreme.

 

krofne

I krofne i mekike se prave od istog kiselog testa i isto se peku, zato sam ih i spojila u jedan recept.

 

Jedan kvasac potopite u 2dl toplog mleka i dodajte jednu kašiku šećera.

Kad kvasac odradi, tj naraste istresite mleko i kvasac u posudu u koju ste stavili oko 500 gr brašna.

Slični recepti

mekike

 
Izmešajte pa dodajte 0, 5dl ulja i 2dl tople vode. Onda sve rukom izmešajte, dodajte prstohvat soli i nastavite da mesite dodavajući brašno. Testo je gotovo kad se odvoji od posude a ne lepi se za ruke. Možete testo da istresete na radnu površinu, pobrašnavite i  premesite još malo. Na kraju ga pouljite i vratite u činiju u kojoj se mesilo. Poklopite krpom i ostavite 20ak minuta da odmori i krene da raste.kad je testo odmorilo istresite ga na radni deo i podelite na dva dela. Malo premesite pa raširite na debljinu dva prsta, ostavite tako testo 5min. Uzmite čašu, veličina je vaš izbor, umočite vrhove u brašno, da vam se kad budete vadili krofne ne bi lepile uz čašu i deformisale. Levom rukom pridržavajte testo da vam se ne širi kad stisnete čašom, izvadite krofnu i stavite na pobrašnavljeno mesto. Tako uradite do kraja a testo koje je preostalo premesite i ostavite.

 

Kako se prave krofne

Krofnama u toploj prostoriji treba 20ak minuta da narastu. Pazite da vam ne prekisnu, tačnije predugo stoje, prepoznaćete to kad ih budete dizali da površine da pečete, lepiće se i nekako spljoštiti a površina će biti u rupicama.

Imate 20 minuta da razvučete mekike i da vam se ugreje ulje za pečenje. Testo za mekike razvucite na prst ipo debljine pa uzmite pica sekač i odstranite ovalne viškove sastrane.
Kako se prave mekike - domaći recepti

Vodoravno merite 4 prsta i secite. malo ih odmaknite i ostavite da odstoje dok vi pečete krofne.

Kad budu spremne za pečenje sekačem za picu prosecite ih po sredini.

Kako se prave mekike 2 - domaći recepti

I jedne i druge spuštate u vrelo ulje. Krofne podignete sa obe ruke i od dole udubite prstom i tako spustite u ulje, tako će se lepo unutra oblikovati rupa za punjenje a mekike takodje uzmite sa obe ruke i samo blago razvucite pa onda spustite da se peku.

Gotove krofne i mekike ocedite na papirni ubrus, nafilujte i poslužite.


Slični recepti

7 komentara

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications