free hit counter code
Glavna jelaJela sa mesom

Meso ispod sača

Meso ispod sača ili peke je zasigurno jedano od najukusnijih, još ako se tu doda malo povrća raskošnom ukusu nikad kraja a jela nikad dosta. Danas su moja dva brata Branislav i Petar pripremali na ovaj način. Prvo da kažemo šta je to sač. Sač je poklopac kojim se poklapa donja posuda ( crepulja ) u kojoj je meso. I sač i crepulja su zemljane posude, s’tim što je crepulja manja od sača. Sač uvek mora biti veći da bi se hrana zaštitila od pepela i žara u koji se uranja. Za ovo jelo je korišten sač prečnika 40 cm.

meso ispod saca

Sastojci:

Kod pripreme mesa ili kombinacije mesa ispod sača sastojci su po vašoj želji i vašem ukusu.

Obično se koristi jagnjetina, mada su idealne i druge kombinacije mesa. Kod baš ovog sača korišteno je juneće meso i svinjsko od vrata. Dodat je krompir, šargarepa i šampinjoni.

Pored toga korišteno je ulje, voda ( 200 ml ) suvi začin, so i biber.Slični recepti

Priprema:

Prvo se upali vatra od tvrdog drveta. Sačeka se da svo drvo izgori i da se dobije jaka žar, kao kod pečenja roštilja, samo što tog žara mora da pude puno. Vatra koja se loži mora biti otprilike kvadratni metar površine i da ide u visinu metar, da bi kada vatra se stiša i ostane samo žar to bilo dovoljno da se zatrpa sač.

U crepulju se poslaže meso, okolo krompir, preko šargarepa i šampinjoni ( vi naravno meso i povrće po vašem izboru ).

Uspe se 200 ml vode i isto toliko ulja.

Dobro se pospe suvim začinom, posoli i pobiberi pa se crepulja uroni uroni u žar koji ste prethodno razgrnuli.

Preko se poklopi sa sačem ( poklopcem ) i naspe se lopatom preko žar. Savremeniji sačevi imaju sastrane veći rub i on drži žar da ne pada okolo.

meso ispod saca 2 meso ispod saca 3

Ispod sača se meso peče 2 do 2, 5 sata.

Sač može da se odrpa, otklopi i proveri da li je meso pečeno ili da se podigne na krompir, koji tad ostaje u saftu a meso se zapeče jače kada je na krompiru, ali ni to nije potrebno.

Meso pečeno ispod sača ili peke je mekano, razdvaja se na niti, topi u ustima, a povrće pokupi sve ukuse i mirise od mesa i drugog povrća i ima posebnu slast.

Prijatno.

 


Slični recepti

7 komentara

 1. Staub ok moze. moze i u rerni moze kako hoces ali Sac Peka su pravi kad su na zaru i u zemljanim posudama.
  Dobar kotlic se napravi i na plinu kao i elektricnoj ringli u loncu ali najbolji je onaj sa otvorene vatre dobijene sagorevanjem drveta ( crvene vrbe) .
  ide i Mercedes i Fica uz ogranicenje brzine od 60 km / h koja je razlika VELIKA

 2. Spremiti meso na ovakav način je pravi izazov. Bitna je vatra i dobra procena vremena. Kao što je Rale već pomenuo, sač može da bude i od gvožđa, i najbolje je od livenog. Ono što sam ja najzad video da ima kod nas da se kupi je francuski STAUB Cocotte (www.staub.rs).
  Ovi pekači su genijalni. Idealni za one koji bi da spremaju meso ispod sača ali u stanu, u gradu gde nemaju mogućnost da lože vatru (mada ovaj STAUB može i na vatru da ide). Imaju fantastično rešen poklopac koji toliko doprinosi sočnosti da je meni ispalo bolje od sača. Gornji red mesa ispod sača obično bude prepečen i suv.
  Velika preporuka za STAUB.

  1. Limarske prodavnice, gde se prodaju oluci, gradjevinski delovi, tamo ima i kotlića, roštilja, šerpi, pa i sač.

 3. Jedan od naših mitova i priča napamet. Pa po mojoj prostoj logici ljudi su ranije u stara vremena koristili taj Sač (Šta god to znači i na čijem je jeziku pojma nemam) ili Peku (Pekač) jel tad nije bilo Šporeta tj Električne pećnice ili Rerne (Uh koji sve nazivi) a nije bilo ni modernog posudja za pečenje. NIsam pravio eksperiment a nisam ni čuo direktno od nekog ko je isti radio pa da bi stručno i sa sto posto sigurnosti mogao da tvrdim ali rekao bih ovako prosto lajički da je ukus hrane potpuno isti pod tim takozvanim Sačom ili u rerni u zatvorenom sudu pod uslovom da se peče vremenski isto.

  1. Ko nije probao ne zna sta propusta…..razlika je ogromna….kako god probali u rerni ispeci nikad nece biti kao ispod saca….

 4. Samo jedna mala dopuna – sac ne mora da bude zemljani vec i metslni, od gvozdja…najkvalitetnije je kada je poklopac (sač) idkovan a ne krivljen pod temperaturom. U tom slucaju sud u koji se stavlja meso je takodje od gvozdja i uzdignut je od zemlje 10-12cm ispod koga je žar. Na saču postoje obtuči koji zadrzavaju žar da ne spadnu sa poklopca.
  Priprema hrane ostsje ista 🙂

Leave a Reply

Back to top button