free hit counter code
Zimnica

Pečena paprika sa belim lukom za zimnicu

Već duže vreme pokušavam da nadjem dobar recept sa garancijom da se neće pokvariti. Znam da recepti sa uljem nisu dobri, jako lako i brzo se kvare, takodje znam da paprika ne sme da se ispeče kao za salatu jer u dodiru sa sirćetom potpuno omekša i sva se raspada, tako da je potraga za receptom potrajala i pored gore navedenog znanja nisam imala mere, a da sad napamet i odokativno sipam siće, so, šećer…hm…pa ne bih baš. Na našoj stranici sam potražila pomoć i gledala ko će da napiše recept sa onim što meni treba ali da ima bar okvirno neke mere. Javila mi se Katarina kojoj se ovom prilikom beskrajno zahvaljujem na pomoći i uz njen recept došla do pečene paprike sa belim lukom kakve sam želela. Pošto je recept starinski i ima preko 15 godina i otprilike je za jednu meru paprike ili otprilike ja sam sve merila da bih mogla vama da prenesem naučeno. U receptu se koristi 3l alkoholnog sirćeta, ali je meni to bilo baš prekiselo pa sam prepolovila. Mera je za 15 kg paprike, a vi prema količini koju imate podelite na pola ili trećinu ili možda uduplajte.

pecena paprika sa belim lukom

Sastojci:

  • 15 kg paprike roge
  • 1,5l alkoholnog sirćeta od 9%
  • 1,5l vode ( prokuvane i ohladjene )
  • 45 kašika šećera
  • 30 kašika soli
  • 15 gr konzervansa
  • 10 gr vinobrana
  • 3 glavice belog luka
  • 2 kesice sušenog peršuna ( 14 gr ) ili dve – tri veze svežegPriprema:

Paprike ( birajte kakve kupujete, one mesnate i teške )oprati, prerezati na pola i izvaditi seme.

Paprike se mogu peći na plotni, roštilju ili u rerni.

Slični recepti

Veoma bitno je da se paprike ne peku kao za saaltu nego se na pola pečenja sklanjaju.

Treba samo da omekane.

Ja sam pekla u rerni u dva pleha u nekoliko tura. Gornji pleh se brže ispeče ( omekani ) nego donji pa dok izvadim iz pleha, properem pleh i poslažem novu turu taman bude gotov i donji pleh. Otprilike 20 minuta po turi, ali se nemojte držati baš minutaže nego kada otvorite, ako se paprika malo smežurala, kao da je krenula da se peče ili na nekim delovima dobila braon boju, kao kada se peče gotova je. Pazite da ne prepčete jer će onda u teglama biti premekana, do raspadanja.

Stavljati ih u cedku pa dok se druga tura ispeče malo ocediti i prebaciti u veću posudu ( vanglu )

Ostaviti da se hlade.

Povremeno iz vangle prebacivati u drugu a višak tečnosti ocediti.

Ja sam to radila 5 puta.

Kada su se paprike ohladile, a pošto sam ja to sve radila ujutro, uveče su bile ohladjene, a možete raditi i popodne za sutradan, kako vam je lakše.

Pomešati sirće, vodu, so, šećer, konzervans, vinobran i peršun pa mešati da se sve otopi.

Konzervans neće odmah, nego tek za nekoliko dana, pa za to vreme ne konzumirati papriku.

Po Katarininom receptu paprike se umoče u taj rastvor pa se onda slažu u teglu i posipaju seckanim belim lukom i na kraju zaliju sa ostatkom zaliva, ali ja nisam tako radila, proces mi je bio malo duži pa sam ga malo skratila.

Beli luk sam dodala kada se su se rastopili šećer i so pa na dno svake tegle usula po malo rastvora i onda slagala paprike uspravno malo nagnuvši teglu, da lakše “legnu”.

Kada sam napunila tegle paprikom, a dobila sam 17 klasičnih tegli zalila sam rastvorom pa svaku malo pritisla, da izadje vazduh i tečnost prodre svuda i onda u svaku teglu dolila po još malo zaliva. Ostalo mi je samo 2 kutlače zaliva na kraju, koje sam bacila.

Tegle prekriti celofanom pa onda poklopcem i ostaviti u ostavu da “odmaraju” do zime.

Prijatno.


Slični recepti

2 komentara

  1. Da li se preostali zaliv od paprika moze iskoristiti za neku drugu vrstu zimnice? Na primer, da se prelije karfiol ili kornisoni? Meni je ostalo litar tecnosti. Hvala na odgovoru

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications