Zimnica

Pekmez od kajsija

Uglavnom dobijam pitanja koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade. Dugo vremena je i meni sve to bilo isto, al onda sam istraživala i pitala žene koje su razlike jer meni samo vidljive okom su oko gustine i strukture a ukus je uglavnom isti. pekmez od kajsija

Džem je najređi od ova tri slatkiša, kuva se najkraće, sa najmanjim udelom šećera i voće se ne seče, niti melje nego se samo iscepa i povade koštice i tako se kuva. Da na kraju kuvanja imamo retku masu, sa najmanje šećera i krupnim komadima voća. Pekmez je drugi po gustini, dobija se mlevenjem ili seckanjem voća, sa sinim komadićima posle kuvanja, uglavnom raspadnutim sa količinom šećera koji odgovara vašem ukusu. Uglavnom količina šećera varira i kreće se od 1/3 po kilogramu voća do 2/3, zavisno kako želite, ali preporučujem 1/3 jer je prvo zdravije a kajsije su već same po sebi slatke i nije potrebna tolika količina šećera. Marmelada je najgušča, tvrda i teže se razmazuje. Ona se dobija najviše iz sokova voća sa malim udelom samog voća i najviše šećera i sredstva za želiranje, poput onih 2:1 ili 3:1 što se kupuju u prodavnicama i skraćuju vreme kuvanja, pa se zimnica i brže spema. Marmelada je najšće proizvod koji se kupuje u prodavnicama jer u fabrikama se pribegava ovakvom načinu proizvodnje jer je brži i jeftiniji. Kod spremanja pekmeza i džema od kajsija bitna je i dužina kuvanja jer kraće kuvanje daje onu lepšu i svetliju boju a duže tamniju. Zato, ako volite svetle, lepe boje pekmez kuvajte kraće i manje količine. Ja sam ovaj put kuvala od 3kg kajsija i boja je baš divna. Kuvala sam sat vremena od trenutka kada je provrilo, činili mi se malo redje kada sam mislila da je pekmez gotov, ali kako se gladio i još dodatno sterilizovao u rerni dobio je pravu gustinu. Ne curi, a opet nije tvrd, taman za mazanja, dodavanja u kolače ili šta god da vam padne na pamet.

 

Sastojci:

3kg očišćenih kajsija ( znači uzmete malo više i kada očistite koštice i neke nečistoće da ostane puna 3kg )

1 kg šećera

2 veće i 3 manje tegle ( ili po izboru )

Slični recepti

Priprema:

Kajsije oprati, povaditi koštice i odstraniti nečistoće.

kajsije

Izvagati 3kg i uzeti jednu veću šerpu ili lonac. Ja sam uzela manju pa sam morala da prebacujem.

Redjati red iseckanih kajsija pa red šećera dok ne utrošite. Ne mora da bude puno redova.

pekmez od kajsija

Poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Najbolje raditi predveče ili uveče.

Sutradan promešati i staviti na jaču vatru dok ne provri.

pekmez od kajsija

Kad provri smanjiti malo vatru ( da nam baš ne iskače iz lonca ) pa kuvati sat vremena od vremena kad je provrilo uz povremeno mešanje, s tim što ćete zadnjih 10 minuta kuvanja malo više mešati kako ne bi zagorelo.

pekmez od kajsija
gotov pekmez

Dok se pekmez kuva pripremiti tegle. Oprati i pred kraj kuvanja pekmeza staviti ih u jednu tepsiju pa u rernu na 100 stepeni da se sterilišu. Zagrevati zajedno hladne tegle i hladnu rernu da ne bi došlo do pucanja tegli.

Na kraju kuvanja pekmeza izvaditi tegle pa ih puniti.

Rernu za to vreme ostaviti da bude ugrejana na 100 stepeni pa pune tegle zajedno sa tepsijom vratiti u rernu još sat vremena.

Posle sat vremena ugasiti rernu i ostaviti da se zajedno hlade i rerna i tegle.

pekmez od kajsija

Kada se potpuno ohlade stavljati celofan, čiste poklopce i odlagati u ostavu ili već predvidjeno mesto za pekmez.

Ovo je način bez konzervansa, a imamo i drugi gde se na kraj kuvanja u pekmez doda 5 gr konzervansa, promeša i sve sipa u zagrejane tegle. Onda ne morate da vraćate u rernu nego ih novim poklopcima zatvorite pa svaku, još vrelu teglu okrenete naopaku da ta vrelina zatvori poklopac. Hladne tegle opet ostaviti na predvidjeno mesto.

Ove godine sam pravila na prvi način, sterilizacijom u rerni, koji i preporučujem, mada još nisam čula da se nekome nešto desilo od malo konzervansa 😉 Uradite kako mislite da treba 🙂

Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button