free hit counter code
Zimnica

Pekmez od kajsija – video

Bez konzervansa

Pisani recept smo obogatili video receptom, za sve one kojima je potreban ili prave prvi put. Prošle godine sam ostavila komadiće kajsija, a ove sam sve dodatno usitnila štapnim mikserom. U ukusu nema razlike, samo u teksturi, pa ko kako voli.

Uglavnom dobijam pitanja koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade. Dugo vremena je i meni sve to bilo isto, ali onda sam istraživala i pitala žene koje su razlike jer meni samo vidljive okom su oko gustine i strukture, a ukus je uglavnom isti.

Verovatno ga pravite pogrešno! | Džem od kajsija bez konzervansa

Džem je najređi od ova tri slatkiša, kuva se najkraće, sa najmanjim udelom šećera. Voće se ne seče, niti melje nego se samo iscepa i povade koštice i tako se kuva. Na kraju kuvanja imamo retku masu, sa najmanje šećera i krupnim komadima voća.

Pekmez je drugi po gustini, dobija se mlevenjem ili seckanjem voća, sa sinim komadićima posle kuvanja, uglavnom raspadnutim, sa količinom šećera koji odgovara vašem ukusu. Uglavnom količina šećera varira i kreće se od 1/3 po kilogramu voća do 2/3, zavisno kako želite, ali preporučujem 1/3 jer je prvo zdravije a kajsije su već same po sebi slatke i nije potrebna tolika količina šećera.

Marmelada je najgušča, tvrda i teže se razmazuje. Ona se dobija najviše iz sokova voća sa malim udelom samog voća i najviše šećera i sredstva za želiranje, poput onih 2:1 ili 3:1 što se kupuju u prodavnicama i skraćuju vreme kuvanja, pa se zimnica i brže spema. Marmelada je najčešće proizvod koji se kupuje u prodavnicama, u fabrikama se pribegava ovakvom načinu proizvodnje jer je brži i jeftiniji.

Kod spremanja pekmeza i džema od kajsija bitna je i dužina kuvanja jer kraće kuvanje daje onu lepšu i svetliju boju a duže tamniju. Zato, ako volite svetle, lepe boje pekmez kuvajte kraće i manje količine. Ja sam ovaj put kuvala od 3kg kajsija i boja je baš divna. Kuvala sam sat vremena od trenutka kada je provrilo, činili mi se malo redje kada sam mislila da je pekmez gotov, ali kako se hladio i još dodatno sterilizovao u rerni dobio je pravu gustinu. Ne curi, a opet nije tvrd, taman za mazanje, dodavanje u kolače ili šta god da vam padne na pamet.

Slični recepti

 

Sastojci:

  • 3kg  kajsija ( možete i da uzmete malo više i kada očistite koštice i neke nečistoće da ostane 3kg )
  • 1 kg šećera
  • nekoliko tegli, manjih ili većih ( ili po izboru )Priprema:

Kajsije oprati, povaditi koštice i odstraniti nečistoće.

kajsije

Uzeti jednu veću šerpu ili lonac. Ja sam uzela manju pa sam morala da prebacujem.

Ređati red iseckanih kajsija pa red šećera dok ne utrošite. Ne mora da bude puno redova.

pekmez od kajsija

Poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Najbolje raditi predveče ili uveče.

Sutradan promešati i staviti na jaču vatru dok ne provri.

pekmez od kajsija

Kad provri smanjiti malo vatru ( da nam baš ne iskače iz lonca ) pa kuvati sat vremena od vremena kad je provrilo uz povremeno mešanje, s tim što ćete zadnjih 10 minuta kuvanja malo više mešati kako ne bi zagorelo.

pekmez od kajsija
gotov pekmez

Dok se pekmez kuva pripremiti tegle. Oprati i pred kraj kuvanja pekmeza staviti ih u jednu tepsiju pa u rernu na 100 stepeni da se sterilišu 5 do 10 minuta.  Zagrevati zajedno hladne tegle i hladnu rernu da ne bi došlo do pucanja tegli.

Na kraju kuvanja pekmeza izvaditi tegle pa ih puniti.

Vrele tegle zatvoriti pa okrenuti naopako. Ili vratiti u rernu na 100 stepeni i ostaviti tako dok se ne uhvati blaga korica na pekmezu. Prošle godine sam radila tako što sam ih vratila, a ove okrenula naopako. Kako god želite.

pekmez od kajsija

Kada se potpuno ohlade ( ako ste ih zapekli ) stavljati celofan, čiste poklopce i odlagati u ostavu ili već predvidjeno mesto za pekmez.
Ako ste ih okrenuli onda za 5 – 10 minuta vratite u normalni položaj i kada se ohlade stavite na tamno i suvo mesto.

Ovo je način bez konzervansa, a imamo i drugi gde se na kraj kuvanja u pekmez doda 5 gr konzervansa, promeša, i sve sipa u zagrejane tegle. Onda ne morate da vraćate u rernu već ih samo zatvorite i odložite na predvidjeno mesto. Hladne tegle opet ostaviti na predvidjeno mesto.

Prošle  godine sam pravila na prvi način, sterilizacijom u rerni, koji i preporučujem, ove okretanjem naopako, mada još nisam čula da se nekome nešto desilo od malo konzervansa.
Uradite kako mislite da treba 🙂


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button