free hit counter code
Posna jelaPosna jelaRiba

Pljeskavice od ribe

Za pljeskavice od ribe se koristi nekvalitetna riba poput bele ribe i onih riba koje imaju sitne i mekane kosti. Melez ( babuška ) spada u manje kvalitetnu ribuli, ali se on ne koristi za pravljenje pljeskavica jer su njegove kosti tvrde i oštre i ne mogu da se samelju. Godinama jedem ovakve pljeskavice kod tate ali ih nikad nisam pravila. Mislim, i što bih kad imam njega, tako to ide kod roditelja i dece, ali pomislih, pa i vreme je da i ja jednom napravim. Njegove su uvek iste, uvek fenomenalne, lako se oblikuju, ne pucaju, lepo se peku…. a sad su i moje takve  🙂 U našem gradu možemo da kupimo već samlevenu ribu za pljeskavice, tako da nam je posao olakšan. Mislim da je tako u svakom većem gradu, samo treba pitati. Moj tata uvek kupi ribu, pa je čisti, melje i sve to što ide oko nje, ali ja nisam za to i slučajno pitam u ribarnici da li imaju. Imaju ali odredjenim danima jer ona ne može da stoji. U redu, doći ću u četvrtak. Tako je i bilo, pakovanja su od pola kile i kilu, fino spakovano i poluzaledjeno u blokove, tako da lako odlomite ako vam ne treba sve. Elem…na posao!

pljeskavice od ribe

Sastojci:

  • 1 kg mlevene ribe
  • 1 ravna kašika suvog začina
  • 1 puna kašičica bibera
  • 1 ravna kašičica belog luka u granulama
  • 1 puna kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 puna kašika sušenog peršunovog lista
  • 2 pune kašike fanta – začina za riblju čorbu
  • na vrh kašičice soli ili ne dodavati, zavisi koliko slano volite, bolje je probati bez jer dodali smo već suvi začin i fant u kojem ima soli
  • 4 kašike prezle ( hlebne mrvice )
  • na vrh kašičice sode bikarbonePriprema:

Riba ako je poluzaledjena sačekati da se odledi, pa joj dodavati gore navedene sastojke.

Hlebne mrvice ovde služe da pokupe višak vode i da pljeskavice se lako oblikuju.

Slični recepti

Dodatak fanta za riblju čorbu je jedna mala magija mog tate i sa njim su pljeskavice neuporedivo bolje nego bez, zato je količina paprike i soli smanjena, ili je uopšte nema,  jer dodajemo njega.

Dobro rukom izmesiti, da se dobije kompaktna masa i da je boje ujednače. To ćete sami videti, prvo će se razlikovati riblje meso od začina, ali kada dobro umesite sve će biti iste boje, neke svetlo crvene, tamno narandžaste.

Zagrejati ” s prsta ” ulja u tiganju pa uzimati masu za pljeske, oblikovati kuglu izmedju dlanova, pa onda spljoštiti po sredini, tako da bude svuda jednake debljine. One ce se pri prečenju na sredini malo naduvati.

Peći na srednjoj vatri, paziti da ih ne spržite okolo.

Pečene ocediti na ubrus i poslužiti na primer uz krompir salatu ili neki drugi prilog uz ribu.

Prijatno.


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
Molimo sačekajte
error: Content is protected !!