free hit counter code
Razne torteSavetiTorteVideo Recepti

Sušena beze kora

Odlučili smo se da snimimo kako osušiti koru od belanaca i uz nju još tri torte koje mogu da se prave od ovih kora. Na vama je samo da izaberete koju želite. Orasi ( Japanski vetar ), čokolada ( Puslica torta)  ili kombinacija lešnika i čokolade ( Španski vetar ). Ovakve vrste torti nisu skupe jer se belanca koriste za kore, a žumanca za fil koji oplemenjujemo dodavanjem nekih sastojaka koje volimo.

Sušene beze kore od belanaca, i tri torte (ENG SUB)

Sastojci:

  • 10 belanaca
  • 400 gr kristal šećera
  • 1 kašika sirćetaPriprema:

U jednu veliku posudu staviti belanca i krenuti mutiti mikserom. Ko ima onaj samostojeći mikser njemu je posao dosta olakšan, samo uključite i ne mislite puno 🙂

Kada krenete da mutite polako dodavajte šećer. Vreme mućenja je 10 minuta.

Šam od belanaca mora da bude čvrst i baš dobro ulupan kako kasnije ne bi šećer curio iz kora. Okvirna mera je 40 – 50 gr šećera po belancetu. Mi smo uradili video recept sa 400 gr na 10 belanaca i koliko je kora na kraju bila slatka prema našim ukusima je sasvim dovoljno.

Pošto ulupate belanca dodati sirće i još mutiti minut. Siće pomaše da se belanca bolje stegnu, a u toku sušenja sirće ispari.

Uključiti rernu da se zagreva na 150 stepeni.

Veliki pleh od rerne, u videu je 40 x 30 cm, mada on možeda bude i vei sasvim će količina šama koja se dobija od 10 belanaca zadovoljiti dimenzije pleha. Nemojte stavljati u manji.

Pleh obložiti papirom za pečenje, podići ga na ivice a u sredini napraviti od papira pregradu, kako kore ne biste morali kasnije seći nego samo ih izvaditi. Pregrada se pravi tako što se posle savijanja jedne ivice papira koji će ići uz zid pleha izmeri sredina pleha i obeleži se lenjirom pa se tu savije papir ka gore, isto kao ivica pleha. Zatim papir savijete opet ka dole ka plehu i napravite ivicu. Ostatak papira pustite po dnu pleha do druge ivice. Taj deo pogledajte u videu, pa će vam biti jasnije ukoliko nije o čemu se radi. Trik je odličan za sve kore koje pečete i seku se na pola.

Raspodeliti umućena belanca u obe pregrade i poravnati.

Staviti pleh u rernu i paziti 15 minuta na 150 stepeni. Zatim smanjiti na 120 i tak osušiti 20 minuta, ako je koji minut duže još bolje, samo nemojte kraće.

Posle tog vremena još sat ipo sušiti koru na 100 stepeni.

Ako imate vremena vreme sušenja može da se produži do dva ipo sata na 100 stepeni, ali nikako duže.

Osušene kore izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se hlade.

Ohladjene odvojiti od ivica pleha, preseći po sredini papir tako što zavučete makaze i izvaditi svaku koricu posebno.

Ukoliko je malo lepljiva od dole, a ne bi trebala biti stavite tacnu preko kore i samo je okrenete naopako i onda polako skinete papir. OStavite je tako do filovanja torte.

Kore su sušene, krte i lomljive, pa polako sa njima.

Izaberite kojim filom od žumanaca želite da ih nafilujete.


Slični recepti

Leave a Reply

Back to top button

Manage push notifications

notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications
notification icon
Da li želite da primate besplatna obaveštenja o novim receptima i predlozima?
notification icon
You are subscribed to notifications